Furt de la Prima Scoala Romaneasca

Furt de la Prima Scoala Romaneasca

0 92

Vineri, micuta cladire din apropierea bisericii Sf.Nicolae, care adaposteste muzeul Primei Scoli Romanesti, cu tiparnita veche si cu material didactico-bisericesc din vremea functionarii scolii, a cazut prada hotilor. Este vorba de furtul a patru carti biblice din secolul al XVI-lea, tiparite de Diaconul Coresi.
„Usa era inchisa fiindca asa se intampla de obicei cand nu avem vizitatori. Hotii au spart belciugele, yala si au fortat usa de acces in muzeu. Au furat patru carti biblice din secolul al XVI-lea, evanghelie, psaltire, etc., care valoreaza 6.000 lei bucata si care apartin muzeului.In tara nu au asa mare valoare, probabil in strainatate, dar si acolo nu stiu cu cat ar putea sa le vanda fiindca sunt scrise in limba romana. In orice caz, hotii au lucrat foarte rapid, cred ca le-a luat cateva minute.”
Aceasta este declaratia directorului muzeului, Vasile Olteanu.
Ma mira intr-un fel simplitatea acestei declaratii, ca si simplitatea sistemului de asigurare al cladirii. Doua lacate si o yala! Ce e aia?
Da-mi mie cele mai strasnice lacate si o ranguta solida, si ti le sparg in doi timpi si trei miscari. Si yala? Nu este prea departe de lacate.
Si ma intreb ce pazesc autoritatile locale, cand istoria muzeului prezinta si alte spargeri, mai mult sau mai putin insemnate, cu una culminand imediat dupa Revolutie, cand cunoscutul hot Rocco – printre altele a dat lovitura si la vestitul muzeu al Ceasurilor din Ploiesti – a luat nu mai stiu ce carte bisericeasca de mare valoare sau o icoana, ceva. Acest Rocco mi-a declarat, intr-o imprejurare bine determinata: „Pai mai, omule, este asa de simplu sa intri acolo, ca ti-e si rusine sa mai fii hot!”
Sistemul de alarma functioneaza doar pe timpul noptii, furtul petrecandu-se in miezul zilei, cand personalul (persoana-ghid) se afla la masa..
Se pare ca furtul a fost facut la comanda cuiva interesat de cele patru carti, caci altceva nu a mai disparut.
As putea incheia cu formula „cercetarile continua pentru…” Are vreun rost? Mai bine s-ar pune la punct un sistem eficient de securitate, caci asa s-ar putea ca intr-o zi sa dispara si tiparnita, eventual cu cladire cu tot.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.