Furt de cablu telefonic

Furt de cablu telefonic

0 93

Doua localitati din judetul Covasna nu mai au telefonie fixa din cauza hotilor de cabluri din cupru. Fenomenul a luat amploare, iar oamenii legii au parghii putine pentru a-l stopa. Numai anul trecut politistii au investigat 9 astfel de furturi.
In prezent, jumatate din cele 200 de case ale satului Ariusd sunt racordate la reteaua Romtelecom, dar de circa trei saptamani, pentru orice urgenta, cei care nu au telefoane mobile trebuie sa umble prin vecini.

Ariusdul a ramas fara telefonie fixa dupa ce trei tineri si un minor au furat 80 de metri din cablul care deservea comuna.
Din cauza unui furt similar, comuna Valea Crisului nu are telefonie fixa de la sfarsitul anului trecut. Aici si primaria este lipsita de comunicatii, iar functionarii folosesc abonamentele personale pentru a accesa internetul.

Autoritatile covasnene sustin ca se confrunta cu un adevarat fenomen pe care il pot controla cu greu. Retelele telefonice traverseaza zone izolate, unde hotii pot fura in voie, iar instantele considera ca acestia nu prezinta risc social si ii pun de cele mai multe ori in libertate.
Desi lasa localitati intregi fara comunicatii, hotii de cablu risca pedepse minime. Ei sustin ca au gasit cablurile gata taiate, iar in lipsa flagrantului politistii pot cu greu sa probeze contrariul.

Bun, au gasit cablurile gata taiate. Dar de ce nu au anuntat autoritatile? Daca eu gasesc o punga cu techini si nu fac pe cinstitul sa o predau, sunt condamnat.Hotii de cabluri, care “gasesc” bucatile gata taiate, nu pot fi bagati la zdup pe post de complici sau tainuitori?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.