Furnizorul de gaz din Brasov amendat

Furnizorul de gaz din Brasov amendat

0 150

Protectia Consumatorilor a aplicat amenzi de 40.000 de lei furnizorului de gaz din Brasov. Asta in urma reclamatiilor primite de la abonati. Oamenii se plang ca, in plin proces de preschimbare a contractelor, noile documente sunt neclare, pline de ambiguitati si in defavoarea consumatorilor.
Cea mai mare amenda, de 20.000 de lei, a fost aplicata pentru ca in noile contracte furnizorul a redus presiunea minima pe care se obliga sa o asigure de la 25 la 15 milibari. Ori majoritatea centralelor termice functioneaza la cel putin 20 de milibari, cifra pe care tot furnizorul de gaz o avizeaza la autorizare.
„Acel proiect nu poate fi executat decat cu avizul tehnic al furnizorului de gaz, asta inseamna ca furnizorul si-a dat acordul pentru o astfel de instalatie, care functioneaza la presiune superioara celei din contract, deci oamenii au dreptate sa fie nemultumiti” constata coordonatorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Brasov, Paul Ormindean.
Specialistii spun ca presiunea scazuta ar putea genera probleme mari. Spre exemplu, la aragaz s-ar putea ca o plita sa se inchida, proprietarul nu observa, iar in momentul in care presiunea creste din nou se creaza conditiile unei explozii.
Si formula de calcul a metrilor cubi in megawaþi ii bulverseaza pe abonati. In contract nu e trecut nimic despre asa ceva.
Protectia Consumatorului a mai amendat furnizorul de gaz cu zece mii de lei si pentru ca nu i-a informat pe brasoveni cu privire la pretul final. Contractele prevad tariful fara TVA si fara accize.
Furnizorul de gaz se apara si comunica faptul astfel: „In contractul cadru aprobat de ANRE este stipulat doar pretul final fara TVA sau acciza. In spiritul respectului pentru clienti, tiparim pe factura volumul de metri cubi si energia exprimata in kWh. Presiunea minima de 0,015 bari este limita minima admisibila ca aparatele consumatoare sa poata functiona in conditii normale”.
Furnizorul a primit termen 30 de zile sa rectifice contractele cu abonatii, dar are si posibilitatea sa conteste in instanta amenzile OPC.
Oricum se va hotari, ar fi bine ca Protectia Consumatorului sa stea mai multa vreme cu ochii pe acest furnizor de gaze, caci nereguli, descoperite sau nu, apar de mai multi ani in relatia cu beneficiarii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.