Fundul sacului la CJ Brasov

Fundul sacului la CJ Brasov

0 174

Aristotel Cancescu, liberalul presedinte al Consiliului Judetean Brasov, a anuntat ieri, in timpul sedintei de plen, faptul ca a dat de fundul sacului si ca se asteapta la mari probleme financiare in perioada urmatoare. Aceasta situatie este urmarea nivelului extrem de scazut al colectarii veniturilor bugetare de pana acum.
Cancescu a solicitat consilierilor sa aprobe imputernicirea conducerii institutiei sa caute si sa aplice masurile cele mai potrivite pentru a depasi aceasta criza si, totodata, „pentru a ne asigura cat de cat ca vom putea supravietui pana la sfarsitul anului in curs”.

„Mizam pe o guvernare slaba, dar care sa poata asigura resurse, nu pe o guvernare catastrofala. Consiliul Judetean Brasov sta acum mai bine decat altii, dar nu stim ce se va petrece dupa luna septembrie, cand Guvernul vrea disponibilizari. Nu cred ca este o solutie sa trimitem oamenii in somaj! Avem in plan sa renuntam doar la personalul care nu este indispensabil si sa ii trimitem la pensie pe cei care au varsta. Nu vrem sa dam oamenii afara.”.

Astfel, presedintele CJ a aratat ca nu sunt bani pentru salarii si ca nu mai exista fonduri pentru investitii, care, anul acesta, sunt la nivelul unei treimi fata de anul trecut, si ca sumele alocate de la bugetul de stat au fost aproape inexistente:
Daca m-as cunoaste cu domnul Cancescu i-as spune: de, maestre, daca esti doar galben si nu te-ai copt in portocaliu?

Aristotel Cancescu a declarat si unele solutii, aprobate de consilierii judeteni, drept care, in luna septembrie, va urma o reducere cu 20% a cheltuielilor salariale pentru aparatul propriu al CJ, pentru Directia de Evidenta a Persoanelor, pentru Biblioteca Judeteana si alte 10 institutii din subordine.
Apoi, in perioada octombrie-decembrie, va urma diminuarea cu 33% a cheltuielilor cu remuneratia personalului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Reduceri relativ mari la un buget si asa de austeritate, ajuns asa de subtire pentru Consiliul Judetean Brasov si din cauza, cum am mai spus, a culorii politice a presedintelui acestui for.
Tot pentru perioada mentionata mai sus se vor opera diminuari de salarii, dar doar in cota de 20%, Aceste diminuari vor afecta un numar de 12 directii si centre de asistenta din subordinea administratiei judetene.
Presedintele CJ a mai spus ca a reusit sa ajunga la o intelegere cu reprezentantii sindicatelor din institutie, in sensul inghetarii, pentru urmatoarea perioada, a acordarii sporurilor.

La propunerile lui Cancescu, reprezentantii principalelor culori politice din CJ si-au exprimat parerile cam in felul urmator.
Consilierul Adrian Maxim (PNL) a propus ca deciziilor de „restricþii” salariale sa li se supuna si consilierii judeteni si angajatii parcurilor industriale coordonate de CJ.
La randul sau, reprezentantul PSD in plenul CJ Brasov, Gheorghe Duþu, a afirmat ca ar trebui facute previziuni si pentru anul viitor, „pentru a nu avea surpriza prin februarie 2010 ca trebuie sa dam oameni afara pentru a nu intra in blocaj”.

Doar reprezentantul PD-L, consilierului Ion Marcu, dupa cum era de asteptat si in spiritul partidului sau, a acuzat guvernarea PNL de actuala situaie de criza, folosind vechea si uzata placa: „Liberalii au cheltuit banii haotic si pentru asta acum nu mai sunt resurse”, uitand ca, pe plan national, pedelistii, de cand sunt la putere, au cheltuit sume imense pe aripile unui vant care a uscat tara de resurse, iar pe plan local, primarul pedelist George Scripcaru continua sa vopseasca un gard care, se pare, ascunde o ograda plina de diferitele mizerii ale gandirii portocalii.
Oricum, se pare ca cei din Consiliul Judetean s-au aprovizionat cum trebuie cu hartie igienica alba pentru zilele negre de cufureala politica.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.