Fumatul prin carciumi

Fumatul prin carciumi

0 56

Conform intentiilor si spuselor Ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu – cel care nu stie pansa nici macar o zgarietura – acesta vrea ca, incepand de la 1 ianuarie 2009, sa interzica fumatul pe 50% din suprafetele carciumilor.
“Din 1 ianuarie 2009, in spatiile publice fumatul va fi permis numai in camere exclusiv dedicate acestui scop si care sa nu reprezinte spatiu de tranzit sau de trecere. Cu aceeasi data, in restaurante si baruri spatiile pentru fumat vor reprezenta doar maximum 50% din suprafata spatiului dedicat clentilor si va avea obligatoriu conditii de asigurare a ventilarii si izolarii in toate spatiile destinate fumatorilor.”
Bun, sunt de acord cu ventilare buna. Ceva oxigen este necesar in orice imprejurare. Dar sa vii cu asemenea restrictii, mai ales in micile si pitorestile carciumioare si barulete de cartier, asta este deja absurd. Pai omul cu banuti de-o bere-doua sau de-un detz-doua vine sa le descante pe acolo asa, pe indelete si la un taifas cu vecinii si amicii, si in asemenea imprejurari se mai si fumeaza. Iar cum imi spune statistica proprie, majoritatea pacatosilor dedati la un paharel, simt placerea sa traga si o tigara si sa se uite eventual si la femeia – barmanita,astea toate de dragul jocului vietii, in asemenea localuri atmosfera devenind cu vremea foarte familiara si ingaduitoare reciproc. Iar cantitatea acestor clienti depaseste cu mult 50% din capacitatea acestor mici localuri.
Inteleg nocivitatea fumatului, o stiu de pe propria-mi piele si stiu cata neplacere provoaca nefumatorilor. Dar nici saritul peste cal nu este sanatos.
In context vreau sa mai amintesc o alta declaratie a ministrului cu bolile, despre felul in care s-a lasat el de tutun:
“M-am lasat de fumat de cinci ani si patru luni. Am fumat de la 18 ani, timp de 30 de ani (…) In momentul lasarii de fumat au fost trei luni grele aproape de sevraj. Cred ca am trecut peste ele si astazi pot spune ca e bine sa te lasi de fumat.”
Evident, tipul exagereaza, cum o face cu tot ce intreprinde. Cand m-am lasat eu de fumat – vremelnic, este drept – grele au fost primele doua-trei zile, cand imi pleca mana singura spre buzunar si tigari. Dar am vrut sa vreau – acesta este principalul – si nu a fost deloc greu. Restul, chestiile cu pastile si nu stiu ce consilieri, sunt basme.
Repet, sunt constient de nocivitatea fumatului, iar tinerii este indicat sa fie lamuriti sa nu se apuce. Dar de aici si pana la restrictii absurde …

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.