Fumatorii sunt sfatuiti sa consume vin rosu

Fumatorii sunt sfatuiti sa consume vin rosu

0 274

Conform unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, consumul moderat de vin rosu poate reduce riscul aparitiei cancerului pulmonar, in special in cazul fumatorilor si al persoanelor care au avut acest viciu

Persoanele fumatoare care consuma un pahar de vin rosu zilnic sunt cu 60% mai putin expuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar, indica acest studiu, realizat de o echipa de cercetatori coordonata de profesorul Chun Chao, de la Kaiser Permanente Southern California din Pasadena.

Vinul alb nu are, insa, acelasi efect, fapt care sugereaza ca protectia este oferita mai degraba de anumite ingrediente specifice vinului rosu, precum rezveratrolul si flavonoizii, si nu de stilul de viata sanatos asociat consumului regulat de vin, au declarat cercetatorii.

La studiu au participat 84.170 de barbati, cu varste cuprinse intre 45 si 69 de ani. Pe perioada studiului, efectuat intre anii 2000 si 2006, 210 dintre aceste persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar.

Dupa ce au luat in calcul influenta varstei, a nivelului de educatie, a veniturilor, a expunerii la fumatul pasiv, a greutatii corporale si a altor factori relevanti, cercetatorii americani au descoperit ca riscul aparitiei cancerului pulmonar a scazut simtitor in urma consumului regulat de vin rosu, cu un procent de 2% pentru fiecare pahar din aceasta bautura consumat in plus intr-o luna.

Studiul a relevat si faptul ca persoanele care consuma vin au un stil de viata mai sanatos, un nivel de educatie mai inalt si venituri mai mari decat oamenii care nu consuma vin.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.