Fulgerele prevestesc intensitatea furtunilor

Fulgerele prevestesc intensitatea furtunilor

0 123

Oamenii de stiinta au descoperit ca activitatea fulgerelor se intensifica cu o zi înainte de formarea uraganele distructive, potrivit Daily Mail.Este vorba de acele furtuni care apar in zonele tropicale, furtuni de mare intensitate si numite cicloane, taifunuri sau uragane. Aceasta descoperire poate ajuta la prevenirea pagubelor pe care un uragan de mari proportii le-ar putea crea. De asemenea, datele furnizate de fulgere ii pot ajuta pe cercetatori sa inteleaga procesul care duce la intensificarea uraganelor.

O echipa de experti condusa de Colin Price de la Universitatea din Tel Aviv, a masurat viteza vantului a 56 de uragane de categoria a patra si a cinci furtuni tropicale, care s-au produs intre 2005 ºi 2007.
Datele obtinute din masurarea vitezei vantului au fost comparate cu frecventa fulgerelor care apar in timpul aceleiasi furtuni. In cazul a 70% dintre furtuni, activitatea fulgerelor a fost maxima atunci cand vantul a atins viteza cea mai mare. Mai mult decat atat, uraganele au putut fi anticipate cu 30 de ore, in 55% din cazuri.
Furtunule tropicale sunt cunoscute sub numele de uragane în Oceanul Atlantic, sub denumirea de cicloane in Asia de Est ºi taifunuri în Oceanul Pacific. In ultima vreme insa, datorita si schimbarilor climatice, schimbari ajutate, in mare parte, si de mana omeneasca, aceste furtuni au inceput sa-si intinda aripa si in zone in care nu erau pana nu de mult cunoscute, ceea ce trebuie luat ca un nou semnal pentru incetarea istrugerii si poluarii naturii de catre om

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.