« Fêtes Romanes » la Bruxelles

« Fêtes Romanes » la Bruxelles

0 192


WoluCulture, Centrul Cultural al regiunii Woluwe-Saint-Lambert impreuna cu Centrul Roman de Informare de la Bruxelles, cu sprijinul Institutului Cultural Roman organizeaza festivalul « Fêtes Romanes », in perioada??28 – 30 septembrie, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Cea de-a 30-a editie a festivalului este dedicata in exclusivitate Romaniei. Parteneri la acest eveniment sunt Casa de Cultura Arthis de la Bruxelles, Alianta Belgo-Romana, Agentia de Presa Rompres, Consiliul Judetean Maramures si Oficiul Roman de Turism de la Bruxelles.


Fêtes Romanes este o sarbatoare a comunitatii franceze care subliniaza “stralucirea limbilor romanice si a culturilor lor”, constituind un suport excelent pentru difuzarea si crearea de evenimente si spectacole care sa privilegieze limba franceza si limbile latine surori.


Pentru un week-end, Piata Saint – Lambert de la Bruxelles este “oferita” unei tari invitate, in acest an Romania. Locul se va metamorfoza intr-un spatiu de convivialitate pentru adulti si tineri, intr-un teren de intalnire pentru grupuri muzicale, artisti, actori, animatori, care sa ilustreze cat mai particular tara invitata.
Festivalul din acest an, la care Romania este invitat principal va debuta vineri, 28 septembrie, cu un concert inaugural sustinut de Teodora Enache si artistul de jazz belgian Steve Houben. In spatiile expozitionale conexe salii de spectacol este amenajata o expozitie de fotografie a artistului fotograf roman rezident la Paris Dana Maitec: “Les artistes Roumains dans leurs ateliers”.


De-a lungul week-endului, in piata Saint Lambert si spatiile alaturate se vor desfasura concerte, standuri, animatie stradala. Orchestrele selectate reprezinta un amestec de stiluri si genuri muzicale cu un accent spre ethno-jazz si urban. Cu aceasta ocazie, vor avea loc concerte sustinute de formatiile: Roma Luca, Klezmic Zirkus, iar seara se va incheia cu unul dintre cele doua concerte principale ale festivalului: electro drum and base cu Suie Paparude, urmat de un amplu spectacol cu focuri de artificii, reprezentant momentul culminant al programului. Vor concerta de asemenea: Taraf de Mourach, Marius Mihalache si formatia Hara.


De asemenea, spatiul general al festivalului – Piata Saint Lambert va cuprinde 5 corturi/ spatii tematice intr-o incercare de a crea diverse realitati romanesti si perioade istorice. Astfel, vor fi recreate cafenele din perioada interbelica unde trecatorii vor avea ocazia sa asculte cantecele vremii la gramofon si sa bea o cafea la nisip. Un spatiu librarie si o expozitie Rompres dedicata contributiilor marilor romani vor fi deschise publicului belgian. In festival vor mai??fi prezenti artizani si artizanat romanesc, ateliere cu sticla si masti tipice din Maramures, muzica lautareasca si taraf.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.