Frunda: UDMR autonomia culturala si cea teritoriala !

Frunda: UDMR autonomia culturala si cea teritoriala !

0 101

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, cu putin timp in urma, in fata a circa sapte mii de persoane venite la un spectacol de campanie electorala organizat de uniune la Sala Sporturilor din Targu-Mures, ca in urmatorii patru ani reprezentantii UDMR vor dobandi autonomia culturala si teritoriala.
„Acum 18 ani am redobandit terenurile luate abuziv, cladirile scolilor, bisericilor, acum avem mai multe scoli maghiare in Ardeal decat in perioada dintre cele doua razboaie mondiale. In peste o mie de localitati avem inscriptii bilingve. In urmatorii patru ani va trebui sa construim pe terenul autonomiei, trebuie sa dobandim autonomie culturala si teritoriala, contam pe dumneavoastra in 30 noiembrie. Suntem o familie si numai impreuna putem sa ne chivernisim”, a spus Frunda.
Intrebat apoi de jurnalisti in legatura cu aceste afirmatii, Frunda a spus ca in anii ’90 maghiarii din Romania au inceput sa construiasca pe drumul democratiei, al drepturilor minoritatilor si al statului de drept, iar in 18 ani au obtinut „drepturi care constituie parti ale deciziei autonome”.
„Acest drum trebuie continuat si trebuie sa obtinem cele doua forme de autonomie – cea culturala, care este etnica si cea teritoriala, care nu este etnica, dar care se completeaza reciproc. Sper ca vom fi intr-o coalitie guvernamentala si nu am spus altceva decat ce spune trendul european. In Europa de astazi autonomiile teritoriale sunt la ele acasa si si Romania va ajunge acolo. Daca studiati ce spun reprezentantii viitoarelor partide parlamentare romanesti, nu folosesc notiunea de autonomie, dar cea de descentralizare o folosesc, ceea ce este cam acelasi lucru”, a adaugat Frunda.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.