Frigul din Muzeul Prima Scoala Romaneasca nu are leac

Frigul din Muzeul Prima Scoala Romaneasca nu are leac

0 107
Problema frigului naprasnic din Muzeul Prima Scoala Romaneasca este atat de fierbinte incat autoritatile isi paseaza responsabilitatea una alteia. Consiliul Judetean asteapta o rezolvare din partea Bisericii, care asteapta si ea implicarea Ministerului Culturii. Conducerea judetului vrea o propunere din partea curatorului Muzeului, care vrea insa bani de la vizitatorii aproape inexistenti. Pana cand apar fondurile, in depozitele muzeului este un frig de crapa carti de o valoare inestimabila.
Muzeul "Prima Scoala romaneasca" din Scheii Brasovului adaposteste documente, carti, tablouri si icoane de foarte mare varietate si valoare. 6.000 de opere vechi si 30.000 de documente stau la dispozitia celor dornici sa cunoasca un fragment din istoria neamului.
Vizitatorii nu se inghesuie sa vada teuzaurul din muzeu nici macar in lunile calde. Iarna, din banii platiti de o mana de curiosi, nu se poate asigura incalzirea complexului muzeal. Inauntru este la fel de frig ca afara. Presedintele Consiliului Judetean, cunoscator al zonei de patrimoniu, cunoaste conditiile vitrege in care sunt pastrate pretioasele carti de la muzeu, care nu ar trebui să tie tinute la mai putin de 10 grade Celsius. Aristotel Cancescu astepta, insa, ca biserica – in grija careia se afla muzeul – sa se implice in gasirea banilor cu care sa incalzeasca institutia.
Reprezentantii BOR de la Brasov paseaza insa responsabilitatea protejarii de frig a operelor si vizitatorilor la Ministerul Culturii. Tot Aristotel Cancescu declara, cu ocazia plenului de marti al Consiliului Judetean, ca asteapta o solicitare si, eventual, un proiect, din partea preotului Vasile Oltean, care este si consilier judetean PNL. Curatorul muzeului ignora insa mana intinsa de conducerea judetului si asteapta bani de la turistii inexistenti, pe motiv ca tezaurul de intelepciune din muzeu este proprietatea morala a lor.
Preotul da vina si pe agentiile de turism care nu promoveaza muzeul si nu l-au incluis in ghidurile turistice de prezentare a Brasovului. Si mai bine ca n-o fac, deocamdata, pentru ca frigul le-ar taia vizitatorilor orice chef de cultura. Pana se gandeste cineva sa aloce fonduri pentru incalzire, in depozitul  Muzeului Prima Scoala Romaneasca este un frig de crapa carti de o valoare inestimabila.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.