Frig de crapa cartile la Prima Scoala Romaneasca

Frig de crapa cartile la Prima Scoala Romaneasca

0 111

 

Biserica nu are bani sa incalzeasca Muzeul Prima Scoala Romaneasca din cauza ca nu sunt vizitatori. Acestia nu vin insa iarna la muzeu de teama frigului astfel ca patrimoniul inestimabil al Scheiului este prins intr-un cerc vicios. 6.000 de opere vechi si 30.000 de documente pretioase burdusesc spatiul muzeal si chiliile din curtea Bisericii Sfantul Nicolae Cei care vor sa le descopere in aceasta perioada o fac aproape la temperaturile de afara.  
Muzeul "Prima Scoala romaneasca" din Scheii Brasovului adaposteste documente, carti, tablouri si icoane de foarte mare varietate si valoare. 6000 de opere vechi si 30 000 de documente stau la dispozitia celor dornici sa cunoasca un fragment din istoria neamului.
In ciuda tezaurului de intelepciune din muzeu, vizitatorii nu se inghesuie sa vada exponatele nici macar in lunile calde. Iarna, din banii platiti de mana de curiosi, nu se poate asigura incalzirea complexului muzeal.
Turistii care vor sa viziteze obiectivele nu trebuie sa plateasca decat 3 lei copiii si 5 lei  adultii. Cei care vor sa admire operele din chiliile tematice trebuie sa se imbrace foarte bine;   temperatura din interior este doar cu un grad-doua mai ridicata decat cea de-afara. Daca turistii tremura, cartile vechi par sa se simta bine, spune custodele muzeului.  
Reprezentantii bisericii, in grija carora se afla muzeul, nu au gasit solutii pentru a proteja  operele si vizitatorii de frig. Protopopiatul Brasovului asteapta ajutor de la Ministerul Culturii, care ar trebuie, in opinia protopopului Brasovului, Danut Beng, sa finanteze orie lucrari dedicate conservarii patrimoniului.
Cu autoritatile bisericesti incapabile sa asigure incalzirea din pricina ca banii de pe bilete sunt extrem de putini si vizitatorii carora frigul le taie cheful de cultura, patrimoniul inestimabil din Scheii Brasovului – care ar merita cu prisosinta un spatiu mult mai generos si mai propice, este prins intr-un cerc vicios din care nimeni nu stie – si nu pare sa vrea – sa iasa.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.