Franciza Spar preluata de firma Retail Center Association Brasov

Franciza Spar preluata de firma Retail Center Association Brasov

0 87

Retail Center Association (R.C.A.) Brasov a preluat de la inceputul acestei luni franciza supermarketurilor Spar in Romania de la familia Cuc din Arad. „Dupa preluarea francizei, R.C.A. a si incheiat primul contract de subfranciza cu societatea Retail D&I din Brasov care opereaza opt magazine sub marca Spar si Spar Express in Brasov si Sfantu Gheorghe inca din anul 2009”, se arata intr-un comunicat al R.C.A. Pe termen scurt cele doua companii planifica deschiderea de noi magazine sub marca Eurospar, Spar si Spar Express. Ca strategie de extindere pe termen mediu, R.C.A. are in plan dezvoltarea la nivel regional si national, prin deschiderea de noi magazine, precum si acordarea de subfranciza. Spar a intrat pe piata din Romania in 2005 in regim de franciza. Spar Romania, parte a companiei Astral Impex, controlata de oamenii de afaceri Ioan si Floare Cuc, din Arad, a intrat in insolventa in iulie 2009, pe fondul crizei financiare. Cei doi oameni de afaceri au acordat franciza Spar in Romania si altor investitori. Anul trecut, vanzarile din Romania ale Spar au scazut cu 46%, de la 18,4 milioane de euro in 2009 la 10 milioane de euro, in contextul injumatatirii numarului de magazine de la 14 la 7.
SPAR a fost lansat in Olanda in anul 1932 de catre Adriaan Van Well, un comerciant vizionar. Spar si-a continuat dezvoltarea in Olanda pe parcursul anilor ‘30, iar incepand cu 1947, grupul a patruns pe piata belgiana. In anul 1953 a fost creat grupul SPAR International, cu scopul dezvoltarii conceptului Spar pe plan international. Ca urmare, Spar s-a extins rapid in Europa, iar pana in anul 1959 se extinsese deja in 9 tari. In urmatorii 20 de ani, Spar
si-a impus tot mai mult prezenta in Europa si a patruns si pe pietele din Africa si Asia, extinzandu-se in 14 tari de pe 3 continente. Intre anii 1980-1999 grupul s-a dezvoltat in continuare, la finalul anului 1999 fiind prezent in total in 21 de tari. Incepand cu anul 2000, Spar a continuat politica de dezvoltare globala si a patruns in tari ca Rusia, China si India, continuand totodata extinderea in Europa Centrala si de Est. In anul 2010, grupul Spar era prezent cu peste 13.000 de magazine in 33 de tari.

Sandu Dumitru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.