Francezii au asistat pe viu la Metamorfoza borangicului

Francezii au asistat pe viu la Metamorfoza borangicului

0 176

Este numele expoziţiei prezentate recent în Hexagon de Muzeul de Etnografie Braşov, sub egida Centenarului. Piesele expoziţionale au fost prezentate publicului francez în 11 iulie, la Museé des Manufactures de Dentelles din Retournac

Este numele expoziţiei prezentate recent în Hexagon de Muzeul de Etnografie Braşov, sub egida Centenarului.
Piesele expoziţionale au fost prezentate publicului francez la Museé des Manufactures de Dentelles din Retournac, Franța şi s-a bucurat de succes. Tema Deviații prezintă relația dintre tradițiile textile românești și preluarea lor în arta textilă contemporană.

Potrivit Ligiei Fulga, director Muzeul de Etnografie Braşov, tema se referă la tradiţiile româneşti textile, care se reflectă acum în arta textilă contemporană, este un mod de a regândi cum anume patrimoniul etnologic, care este tot mai puţin receptat de publicul tânăr să îl putem reinterpreta în aşa fel încât să-l putem face atractiv.

Expoziția urmărește să prezinte o mică zonă cuprinsă între arcul intracarpatic – Țara Bârsei și zona Bran – și arealul subcarpatic – Rucăr-Muscel, Argeș., printr-o selecție de piese țesute din borangic, elemente – marcă a identității – din costumul tradițional românesc, ilustrative pentru ţesutul artizanal şi utilizarea fibrelor în confecţionarea maramei sau a iei ţărăncilor din România. Sunt piese extrem de valoroase, în curs de clasare în patrimoniul cultural naţional.

Expoziţia a fost prezentată în cadrul programului cultural comun Franța – România dedicat Centenarului, cu finanțarea Consiliului Județean Brașov.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.