Fotografii marca Robert Capa la Brasov

Fotografii marca Robert Capa la Brasov

0 95

Expozitia de fotografie Robert Capa – Fotograful debarcarii din Normandia la Muzeul de Arta Brasov are loc in perioada 26 octombrie – 11 decembrie 2011.
Expozitia reuneste fotografii din colectia Muzeului Maghiar al Fotografiei din Kecskemét. Expozitie itinerata cu sprijinul Centrului de Coordonare Culturala a Republicii Ungare.
Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 26 octombrie 2011, orele 13.00, la sediul Muzeului de Arta Brasov.
Robert Capa (1913-1954) este unul dintre cei mai celebri fotografi ai secolului XX.
Nascut la Budapesta, Endre Ernő Friedmann, intr-o familie de evrei, ajuns faimos sub pseudonimul Robert Capa, a avut o biografie fascinanta, participand in calitate de fotoreporter de razboi la evenimente definitorii pentru istoria secolului XX (razboiul civil din Spania, debarcarea din Normandia, razboiul din Indochina). Fotografiile sale au facut inconjurul lumii, fiind publicate de reviste prestigioase.
In 1932 emigreaza in Germania, datorita opiniilor sale de stanga si a protestelor sale impotriva guvernului (pentru care a fost chiar arestat).
Incepe sa lucreze intr-un studio foto din Berlin, pentru agentia de fotografie Dephot si studiaza la Universtiatea din Berlin, stiintele politice. Talentul sau este descoperit de Simon Gutmann si este trimis sa il fotografieze pe Leon Trotsky vorbind despre Revolutia Rusa, in 1932 pe un stadion din Copenhaga. Prezinta o fotografie realizata de la circa un metru; fotografia, imperfecta, era totusi cea mai buna realizata la acest eveniment.
Agentia Dephot promova fotografia cu aparate fotografice pe formatul 135, recent aparute si cu filme de mare sensibilitate, pentru a putea realiza fotografii in practic orice conditii. Capa invata rapid si lucreaza cu aparate Contax.
In 1933 se muta la Paris, ca urmare a amplificarii atitudinilor antisemite din Germania, o data cu venirea la putere a lui Adolf Hitler.
Adopta pseudonimul „Robert Capa” (in ungureste „capa” inseamna „rechin”). Impreuna cu logodnica sa, Gerda Taro (Pohorylle), infiinteaza o firma, in care Friedmann era laborantul, Gerda secretara si reprezentant vanzari iar „Robert Capa” un ipotetic foarte bogat, foarte faimos si foarte talentat fotograf american. Friedman realiza fotografiile pe care le vindeau, la preturi foarte mari pentru acea vreme (circa 150 franci) sub pseudonimul „Robert Capa”.
Cele 68 de fotografii incluse in cadrul expozitiei ilustreaza principalele momente din cariera de fotoreporter a lui Robert Capa: razboiul civil din Spania (1936-1939), campania fortelor aliate in nordul Africii, Sicilia si sudul Italiei (1943), debarcarea din Normandia (6 iunie 1944 – D Day), calatoriile in Uniunea Sovietica (1947) si Ungaria (1948).
Program de vizitare: marti-duminica 09.00-17.00 (cu exceptia sarbatorilor legale).
Pret bilet: Adulti: 4,00 Lei, Pensionari: 2,00 Lei, Prescolari, elevi, studenti: 1,00 Leu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.