Fostul Spital Dermato se naruie, dar nu poate fi demolat

Fostul Spital Dermato se naruie, dar nu poate fi demolat

0 477

Vandut de Consiliul Judetean in 2012, catre o companie israeliana pentru 1,8 milioane euro, Spitalul Dermato a devenit pericol public. Parti din zid si acoperis cad frecvent iar actualul proprietar a fost nevoit sa ia masuri de protectie a trecatorilor. Din pacate, la Ministerul Culturii nu se gaseste nimeni care sa semneze acordul pentru demolarea cladirii

Vandut de Consiliul Judetean in 2012, catre o companie israeliana pentru 1,8 milioane euro, Spitalul Dermato a devenit pericol public. Parti din zid si acoperis cad frecvent iar actualul proprietar a fost nevoit sa ia masuri de protectie a trecatorilor. Din pacate, la Ministerul Culturii nu se gaseste nimeni care sa semneze acordul pentru demolarea cladirii.
Dupa ce a devenit proprietarul cladirii, firma israeliana a cerut demolarea pentru construirea unui complex imobiliar de lux. De aici au inceput, insa, problemele. Au aparut ONG-uri care au spus ca este vorba de o cladire istorica din clasa B si nu poate fi demolata decat cu acordul Ministerului Culturii.dermato1
In noiembrie 2014 s-a lamurit si acest aspect, dupa care firma israeliana a solicitat din nou Ministerului sa ofere un raspuns legat de posibilitatea demolarii cladirii. Acesta nu a venit insa, deoarece persoana care putea semna acordul a suferit un accident si nu are cine sa o inlocuiasca. Consiliul Local Brasov nu a dorit sa se implice fara sa cunoasca decizia Ministerului si a cerut mai multe detalii, desi firma a depus un dosar de 400 de pagini completat de mai multi specialisti. Intre timp, cladirea a ajuns pericol public. Nu doar pentru ca este un risc pentru sanatatea publica ci pentru ca din acoperis se desprind bucati mari. Cum ca nicio institutie nu isi asuma responsabilitatea semnarii acordului de demolare, singurul lucru pe care l-a putut face firma pentru protejarea trecatorilor a fost construirea unui gard.
Reprezentanta firmei israeliene care a investit deja 30 de milioane de euro in cladire este hotarata sa ii faca pe cei vinovati sa plateasca pentru toate pierderile inregistrate de societate in toata aceasta perioada. Israelienii vor sa construiasca un hotel de patru stele, un ansamblu rezidential si spatii comerciale in locul cladirii care a adapostit Spitalul de Boli Dermato-Venerice.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.