Fostul senator și președinte al CJ Brașov, Aristotel Căncescu, beneficiază de prima...

Fostul senator și președinte al CJ Brașov, Aristotel Căncescu, beneficiază de prima amânare a destinului său penal

0 255

Nu că nu ne-am fi așteptat, dar fostul președinte atotputernic al Consiliului Județean, Aristotel Căncescu a beneficiat vineri de o primă amânare a pronunțării Curții de Apel Brașov în procesul său, pe tema licitației în favoarea firmei Gotic SA. Sau cel puțin așa susține DNA Brașov, condus la acea vreme când s-a întocmit dosarul de temutul procuror Deca. Magistrații completului de judecată au reluat practic procesul de la capăt, rejudecând în apel cauza prin reaudierea martorilor, readministrarea probelor de la dosar, expertize și cereri din partea inculpatului etc.
La procesul pe fond Căncescu a încasat de la Tribunalul Brașov un cutremurător șapte ani cu executare, deși i s-au anulat capetele de acuzare specifice infracțiunilor de corupție sau asociate cu asemenea fapte, adică luarea și darea de mită. A rămas numai abuzul în serviciu, care a constituit baza condamnării sale și a patronului Gotic, Ion Diniță, acesta din urmă obținând mai puțin de jumătate din anii colectați de Căncescu la fond. Cu prejudiciul de rigoare, care nu este deloc minor.

Cronica previzibilă a unei pronunțări amânate  
Acum la finalul epopeii juridice penale, magistrații Curții de Apel Brașov și-au tras și ei sufletul după un asemenea urieșesc proces care a durat în total cinci ani și au amânat pronunțarea, cum de altfel se întâmplă pe la instanțele românești. La procesul pe fond al fostului primar George Scripcaru, inculpat în dosarul Skoda, s-au pronunțat la Tribunalul Brașov nu mai puțin de unsprezece amânări ale pronunțării, după care judecătorul cauzei l-a achitat și, extenuat, s-a și pensionat. Iată deci pe ce ne întemeiem predicția că amânările pronunțării hotărârii Curții de Apel în cazul Căncescu nu se vor opri aici. Asta pentru că termenul decis de magistrați pentru următoarea ședință de pronunțare este trei ianuarie anul viitor.
Ori cine își imaginează că judecătorii brașoveni ai completului respectiv vor sta cu picioarele în apă rece de Crăciun și de Revelion și vor lucra la decizia lor comună în ce-l privește pe Căncescu, decizie care nu poate admite opinii separate, mai ales că trebuie să redacteze și motivarea hotărârii conform noilor proceduri penale. Iar procesul nu a fost unul simplu ci unul de anvergură, care a iscat chiar un scandal național pe la posturile de televiziune, în special la Anena3. Ba chiar și pe la Consiliul Superior al Magistraturii și chiar la Președinție, pe unde au ajuns jalbele inculpatului, care a reclamat modalitatea cercetării penale la care a fost supus, fiind chiar arestat preventiv pentru mai mult de două luni. Și a stârnit ingrijorarea ,,tronului” cu scandalul său, cum ar fi spus Caragiale în Telegrame. Astfel că cele mai pronunțate perspective sunt de amânarea pronunțării și în ianuarie în cazul său, pentru o mai adâncă reflecție și analiză din partea magistraților Curții.

Idele lui Marte pentru Căncescu nu sunt sub semnul favorabilului și al concordiei
Auspiciile în care s-a înfăptuit Justiția în dosarul său nu sunt tocmai favorabile, mai degrabă se aseamănă cu Idele lui Marte ale lui Cezar. Deoarece umanistul judecător d-na Franguloiu de la Curtea de Apel Brașov, cea care l-a achitat pe fond pe  Scripcaru în dosarul CET, a evoluat pe un post înspre Curtea Supremă de Justiție(de fapt ÎCCJ), unde a urcat scările supreme de Justiție, a deschis ușile supreme de Justiție și a devenit judecător suprem de Justiție. Iar la Curtea de Apel Brașov au rămas judecători în covârșitoarea lor majoritate proveniți din foști procurori.
Dealtfel Brașovul a mai dat judecători renumiți în penal Înaltei Curți, ca Epure, cel care l-a condamnat pe Dragnea pe Fond, sau Șelaru, fost șef al secției penale a ÎCCJ. Astfel că pronosticul este rezervat în cazul lui Căncescu. Ar mai fi desigur și alternativa tristă a chestiunii, și anume ca decizia să fi fost deja luată, iar amânarea pentru ianuarie a pronunțării să fie consecința unui gest de umanitarism din partea completului de judecată, în sensul acordării inculpatului unor ultime sărbători în libertate, dar este puțin probabil.

Magistrații sunt și ei oameni
Dacă însă ar fi fost totuși  vorba de o certă și clară achitare configurată în mintea magistraților brașoveni se poate aprecia că din aceleași considerente umanitare i-ar fi acordat-o în trei decembrie, pentru ca acesta să beneficieze de sărbători fericite și lipsite de spectrul înfricoșător al încarcerării.
Revenind la problema destinului, în raport cu care Beethoven a compus chiar și o simfonie cu acest nume, se spune că nu ar exista un destin predeterminat și invariant pentru om, ci omul face tot ceea ce poate până i se revelează destinul. În fond, cum spunea cronicarul, ,,Nu omul este peste vremuri, ci bietul om (este n.n.) sub vremi”.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.