Forma corpului îţi arată dacă ai probleme cu rinichii

Forma corpului îţi arată dacă ai probleme cu rinichii

0 346

Cercetători din Olanda au descoperit că grăsimea în exces din zona abdominală, întâlnită la persoanele cu corpul în formă de măr, spre deosebire de cel în formă de pară, unde grăsimea este dispusă pe fese ÅŸi pe coapse, poate creÅŸte semnificativ riscul unei boli la rinichi, chiar ÅŸi la persoanele care nu sunt supraponderale, informează “HuffingtonPost”.

În timp ce legătura dintre afecÅ£iunile la rinichi ÅŸi obezitate a fost de mult descoperită, acest studiu recent este primul care arată cum doar o mică creÅŸtere a stratului de grăsime din zona abdominală începe să apese rinichii, reducând circulaÅ£ia sangvină către respectivele organe ÅŸi crescând presiunea locală a sângelui.

Studiul a apărut în Jurnalul Societăţii Americane de Nefrologie.

Cele mai multe forme de afecÅ£iuni la rinichi nu sunt tratabile decât printr-un transplant de rinichi de la un donator clinic sănătos. Bolile de rinichi reprezintă a opta cauză a morÅ£ii în Statele Unite ÅŸi, din persoanele cu diabet, 30 la sută întâmpină ÅŸi boli ale rinichilor.

Arjan Kwakernaaktre, medic ÅŸi viitor doctorand la Centrul Medical Universitar din Groningen, a folosit mai mulÅ£i subiecÅ£i cărora le-a calculat raportul talie-ÅŸolduri, precum ÅŸi starea generală a rinichilor ÅŸi a descoperit că “persoanele cu corpul în formă de măr, chiar dacă sănătoase ÅŸi cu presiune sangvină normală, aveau o presiune sangvină crescută în zona rinichilor. Când sunt supraponderale sau obeze, este cu atât mai rău”.

Această descoperire se aplică atât pentru femei, cât ÅŸi pentru barbaÅ£i.

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.