FORD A INVINS, IN SFARSIT!

FORD A INVINS, IN SFARSIT!

0 149

D.D.Rujan

Inca de asta-toamna se vedea din avion ca „privatizarea” cunoscutei uzine de automobile construita la Craiova, adica vanzarea acesteia catre gigantul Ford, n-a fost pe placul UE. Si nici pe placul celor de la Dacia Groupe Renault… Nu avem naivitatea sa credem ca de dragul de a nu fi pacaliti romanii… a intervenit Bruxelles-ul pentru a-i impiedica pe americani sa ia la cheie o uzina viabila. Pentru ca Uzina de la Craiova nu are nici zece ani de cand a fost, practic, reconstruita si utilata la nivelul tehnologic de varf al secolului XX.

„Povestea” oficiala care a dus la stoparea, pana zilele trecute, a afacerii americano-romane, zice-se din cauza unor ajutoare de stat nu tocmai cusere, acordate fabricii craiovene nu poate fi un motiv serios al amanarii acestei “vanzari”. Caci marile tunuri ale unor fabuloase privatizari pe nimic, s-au dat ! Acelea ar fi trebuit sa scandalizeze chiar si acum pe prietenii din Comisia Europeana, deoarece “perlele industriei socialiste” s-au privatizat, daca nu toate la indicatia, in mod sigur cu acordul generos al Bruxelles-ului. Ba chiar s-a spus pe fata ca Petrom, Sidex, BCR, ALRO Slatina, Tractorul Brasov etc., etc., au fost, in timp, asa-zise monede de schimb pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Dar de ce Tractorul, n-am inteles ! Doar pentru ca la Brasov se construiau 80.000 de tractoare intr-un an ?
Cum, necum, dupa toata tevatura declansata, s-ar fi putut ca Ford, singurul ofertant serios, ce promitea in cativa ani Craiovei un cos cu oua de aur, sa ameninte de-adevarat ca isi ia jucariile si pleaca. Pentru cat s-a furat in Romania, afacerea de la Craiova, pana la urma, putea si inca poate fi o autentica reusita. Caci fata de invartelile lui Dinu Patriciu, sa zicem, care a pus mana pe Petromidia tot cu… ajutoare de la Stat de sute de milioane, macar Ford este un brand mondial exceptional, care a mai produs automobile in Romania.
Cum se stie, in anul 1935 constructorul american a creat Compania Ford Romania, prin care a achizitionat un teren in cartierul bucurestean Floreasca. Acolo a construit una dintre cele mai moderne uzine de automobile din Europa de Est, pe linia de montaj asamblandu-se celebrul Ford V8 de 95 CP. Pe aceasta platforma a creat faimosul pilot Petre Cristea automobilul prototip cu care a castigat Raliul Monte Carlo din 1936 si care a insemnat prima victorie Ford in cel mai celebru raliu al timpului. Iar daca azi acelasi gigant Ford, scapat de sacaielile Uniunii Europene, va pune pe picioare cu adevarat o productie consistenta de automobile la Craiova, asa cum s-a angajat prin Contract, chiar merita aceasta experienta. Ca doar am dat noi ditamai Combinatul Sidex pe nimic… Iar Ford chiar este interesat sa creasca productia de automobile de clasa medie in Europa la un nivel de desfacere care da frisoane celor de la Renault !
Astfel, Ford s-a angajat chiar prin Contract ca va realiza minimum 200.000 de autovehicule in cel de-al patrulea an de la privatizare ! Iar pana atunci va asigura continuarea activitatii curente (care nu e de colea !) si pastrarea fostilor angajati ai Automobile Craiova. Culmea, parca la deruta celor de la Renault, americanii chiar anuntau ca productia preconizata ii va obliga sa dubleze numarul angajatilor din Banie ! Ceea ce chiar este o chestie formidabila ! Ce pacat ca prin intrigariile de la Bruxelles s-au pierdut cateva luni bune…
Ce obiectii a avut Buxelles-ul ? Oficial, ar fi povestea cu ajutoarele, despre care fostul ministru Sebastian Vladescu declara ferm ca acest Contract semnat cu Ford nu ar incalca reglementarile comunitare in domeniul ajutorului de stat. In al doilea rand, Comisia Europeana a apreciat… defavorabil si faptul ca pretul de vanzare al fabricii (57 milioane euro pentru 72,4% din capitalul social) este prea mic. Aici au dreptate… Si americanii au mai plusat cu inca 10 milioane !
Dar cand esti prins la inghesuiala si forta de munca se subtiaza dramatic, plecand spre toate zarile UE, mai faci si concesii. Dar si Renault a anuntat cresterea numarului de angajati cu inca 700 pentru anul 2008, cu toata greva de avertisment de zilele trecute, care a atras atentia ca desi francezii au un profit gros, salariile le tin inca la un plafon subtire…
S-a bagat in seama si comisarul nostru european Leonard Orban (fost PSD), care a cerut Guvernului sa nu faca valuri la Bruxelles, ca… a vorbit el, explicandu-ne ca investigatiile Comisiei Europene pot dura si 6-7 luni. Ceea ce s-a si intamplat, apropiindu-ne binisor de Sarbatorile Pastelui.
Unde devine suparatoare privatizarea craioveana, este momentul in care dl.Vladescu il declara drept garant si argument forte pe… ambasadorul american, care, vezi Doamne, ar fi felicitat Romania pentru aceasta privatizare si pentru transparenta procesului. Parca n-am sti ca toti ambasadorii SUA in Romania s-au purtat ca niste trimisi de la Inalta Poarta, fiecare cu pilele si strambele lui tocmai in domeniul privatizarilor… Iar cel mai dezgustator exemplu este amestecul grosolan al amintitului ambasador in constructia autostrazii Bechtel, la care a reusit dublarea costurilor de constructie si implicit a profitului acestei companii, legata de interesele Presedintelui Bush.
Parlamentul Romaniei a reluat dezbaterile la Proiectul de lege privind privatizarea Daewoo Craiova, dandu-si votul in favoarea acestuia, situatie in care afacerea Ford promite Romaniei o exceptionala investitie directa de 675 milioane euro !
Din fericire, Automobile Craiova nu va putea avea perspectiva trista a faimoasei privatizari ce a durat mai bine de un deceniu si a pulverizat o alta fosta marca de rasunet a Romaniei secolului XX : Uzina de Tractoare Brasov !

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.