Fondurile europene, visul guvernantilor si cosmarul romanilor (1) Tinta de...

Fondurile europene, visul guvernantilor si cosmarul romanilor (1)
Tinta de absorbtie pentru 2013 – 6,5 miliarde euro!

0 113
Zilele acestea cifra de 6.5 miliarde de euro (6.500.000.000 €) a atras atentia presei. Este o cifra-obiectiv pentru Guvernul Ponta, prin care vrea sa-si salveze Bugetul pe 2013, alocarile bugetare ulterioare ale UE, dar si sa evite “procedura de dezangajare”, practic pierderea definitiva pe perioada 2007-2013 a unor fonduri din alocarea pentru Romania.
Daca te uiti la cifra de 6,5 miliarde euro comparata cu 6-8% (au fost si 4%) respectiv media anuala de absorbtie de pana in 2012, la procentul de cofinantare si la sistemul aberant construit de Tariceanu (si definitivat de Emil Boc), sistem care mai degraba are menirea de a bloca absorbtia fondurilor UE, atunci aceast obiectiv pentru 2013, pare o misiune aproape imposibila.
Sunt ceva documente oficiale care arata ca a fost evitata dezangajarea, ca tinta de "cheltuieli" a fost atinsa in mare parte, insa nu este clar daca integral sau "aproape" integral.
Executia bugetului general consolidat pentru anul 2012, asa cum ne-a fost prezentata oficial, arata ca au fost facute cheltuieli de 13,2 miliarde lei (aproximativ 3 miliarde euro) pentru proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile (fonduri structurale + fonduri agricultura).
Tot din documentele oficiale publicate in ultima saptamana se comunica ca in anul 2012 Romania a avut sold pozitiv pe relatia cu UE, de aproape 1,2 miliarde euro. Incasarile de la Uniunea Europeana – in contul platilor efectuate si prefinantare – au fost de circa 7,9 miliarde lei, cu 30,6% mai ridicate decat in 2011, arata documentul de sinteza al Executiei bugetuluil general consolidat (pe perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2012).
Cheltuielile aferente proiectelor cu finantare nerambursabila au fost de 13,2 miliarde lei, cu 22,5% mai mari decat in 2011. "Tinta" de fonduri cheltuite "cu documente in regula" pentru 2012, a fost de circa 2,5 miliarde euro numai pentru fondurile structurale (potrivit Cadrului Strategic National de Referinta) iar fondurile care nu sunt incluse aici urmau sa fie pierdute definitiv, conform regulamentelor UE.
Din "Raportul de buget 2013",  elaborat de Ministerul Finantelor Publice intelegem ca problema pierderilor de care s-a tot facut caz in vara a fost rezolvata si fondurile aflate in pericol, estimate anterior la 200-300 milioane euro, ar fi fost salvate.
"In luna decembrie 2012, ca urmare a acceptarii de catre autoritatile romane a unor corectii financiare forfetare propuse de Comisia Europeana pentru acele programe la care s-au inregistrat deficiente in verificarea procedurilor de achizitie publica, s-a evitat dezangajarea (pierderea definitiva) unor fonduri din alocarea 2007-2013 pentru Romania", arata documentul citat. Nu este clar daca pentru toate sumele prevazute sau numai o parte dintre acestea.
Atentie, eforturile sustinute de a reusi efectuarea unor cheltuieli (prin care se intelege cereri de rambursare pe proiecte verificate, decontate de la bugetul de stat si transmise mai departe pentru decont la Comisia Europeana) de catre guvern (Statul Roman) de pana la 2,5 miliarde euro in 2012 (numai pe fonduri structurale) ne spune cat de greu va fi sa fie atinsa aceasta ambitioasa tinta.
Deocamdata, nu exista semnale ca absorbtia pe fondurile structurale, a inceput sa creasca semnificativ, ci mai degraba contrariul, cam tot si toate par a fi blocate.
 
Vlad T.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.