Fondurile europene tot mai departe de romani

Fondurile europene tot mai departe de romani

0 176

Se mai ocupa cineva de banii UE? Functionarii parasesc incet, dar sigur institutiile responsabile cu Fondurile structurale…
Intarzierea evaluarilor si, recent, intarzierea lansarii liniilor de finantare „editia” 2009 sunt cauzate in mare parte de personalul insuficient din cadrul autoritatilor de resort. Acest fapt nu reprezinta niciun mare secret si a fost recunoscut, nu o singura data, chiar de oficialii din ministere.
Informatiile transmise, in urma unor solicitari legate de personal, au arata un deficit, cu toate ca numarul de angajati nu a evoluat spectaculos in minus, in aceasta perioada. Ceea ce atrage atentia este ca majoritatea „angajarilor” din aceasta perioada reprezinta persoane detasate de la alte departamente, din cadrul aceluiasi minister.
Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii care coordoneaza fondurile structurale a explicat ca o persoana care paraseste institutiile respective este greu de inlocuit, din cauza cunostintelor si experientei pe care le necesita aceste posturi.
„Pleaca oamenii in continuu din AM-uri si sa vedeti incepand cu septembrie cati or sa mai ramana. Este clar ca au asteptat sa-si faca concediile si pe urma isi dau demisia. Se vor duce in consultanta. Paradoxul va fi ca vom avea consultanti garla, si proiecte garla, dar n-o sa aiba cine sa le evalueze si sa le contracteze. Sau vor ramane la evaluare si contractare cei fraieri, care n-au unde sa plece..
Din cate se pare un evaluator de la POSDRU are norma de 20 de proiecte la 5 zile, in situatia in care un proiect este evaluat corect de la A la Z in 4-5 ore. Specialistii adevarati sunt relativ putini si fara sporul de 75% vor migra catre sectoare mai bine platite, ONG-uri sau firme particulare. Si asa peste 33% au plecat in 3 ani
Pe de alta parte, Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor structurale a explicat ca desi, aparent, scaderea numerica este nesemnificativa, o persoana care paraseste sistemul nu este, din punct de vedere calitativ, echivalent cu una care se angajeaza. „Cei care parasesc sistemul sunt greu de inlocuit. Este vorba despre un anumit nivel de experienta si competenta pe care il dobandesc si se pune problema in cat timp un nou angajat poate sa ajunga la nivelui celui care a plecat”, spune Stefan Ciobanu.
Scaderea sensibila a numarului de angajati din autoritatile de resort de Management ar putea avea consecinte concrete asupra capacitatii acestora de a gestiona fondurile europene.
Potrivit procedurilor aprobate la Bruxelles, exista un anumit numar de posturi cu care institutiile trebuie sa functioneze.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.