Fonduri nerambursabile pentru europenizarea orasului Rupea

Fonduri nerambursabile pentru europenizarea orasului Rupea

0 101

Dupa o perioada de 44 de luni de implementare a activitatilor prevazute in proiectul de reabilitare a Cetatii Rupea, Consiliul local va astepta turistii romani si straini care vor dori sa viziteze Cetatea Rupea, dar si Stejarii seculari de la Fiser si Rezervatia de liliac din jurul cetatii, zone care fac parte din ariile naturale protejate ale orasului.
Un nou contract de finantare cu un buget total de peste 30 milioane lei va fi semnat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Consiliul local Rupea. Proiectul ce prevede reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice a orasului Rupea va fi finantat prin Axa Prioritara 5, Domeniul major de interventie 5.1 al Programului Operational Regional, domeniu destinat restaurarii si valorificarii durabile a patrimoniului cultural. La eveniment vor participa, din partea MDRL, ministrul Vasile Blaga si directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational Regional, Gabriel Friptu, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul oficial al fondurilor structurale.
Dupa aproape un an de evaluare a cererii de finantare pentru „Reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice in Orasul Rupea”, depus la ADR Centru in 19.05.2009, proiectul a fost aprobat spre contractare, urmand a primi suma de 23,29 milioane de lei spre finantare nerambursabila. Contributia Consiliului local la cheltuielile eligibile ale proiectului este de 475 mii lei. Pentru primarul Flavius Dumitrescu din Rupea, realizarea acestui proiect inseamna prima oportunitate de accesare a fondurilor structurale, pentru dezvoltarea orasului, cu sprijinul ADR Centru.
Situata in zona vestica a orasului Rupea, din judetul Brasov, pe un masiv de bazalt, Cetatea Rupea este un obiectiv de patrimoniu cultural national. Prin valorificarea Cetatii Rupea din punct de vedere cultural, istoric, turistic si natural, Consiliul local Rupea urmareste cresterea atractivitatii turistice a zonei, cresterea fluxului de turisti, precum si extinderea perioadei de sejur, aspecte ce vor determina o dezvoltare economica a regiunii, crearea de noi locuri de munca si imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor. Infrastructura deteriorata a cetatii si lipsa amenajarilor, lipsa dotarilor, precum si lipsa unei parcari amenajate sunt doar cateva probleme ce vor fi rezolvate prin implementarea acestui proiect.
Reabilitarea cetatii se va realiza si prin crearea unor puncte informative unde vor fi expuse obiectele de patrimoniu, vor fi introduse in zona utilitatile – apa, canalizare, electricitate – si vor fi reabilitati 2.400 km drumuri de acces. Proiectul vizeaza reabilitarea Cetatii Rupea pe o suprafata de aproximativ 14 ha, fiind realizate si amenajari peisagistice pe o suprafata de 500 mp. „Potentialul turistic al Romaniei este un avantaj important care trebuie exploatat corespunzator. Reabilitarea cetatii din Rupea si valorificarea valorilor sale sunt de o importanta majora pentru dezvoltarea economica a orasului. Toate consiliile locale ce au aceste patrimonii istorice, culturale si naturale in administratie, au un avantaj pe care trebuie sa-l exploateze, fiindca sunt multe tari in lume care reusesc, doar prin turism, sa isi genereze surse de venit foarte bune,” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.