Fonduri europene pentru 6 orase din Ardeal

Fonduri europene pentru 6 orase din Ardeal

0 138

Numai’ sase-s norocoase!… Cam asa se poate spune despre orasele din Transilvania care au fost incluse intr-un program dedicat comunitatilor care fac legatura intre marile orase si cele mici si mijlocii. Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Sibiu, Targu-Mures si Deva beneficiaza de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea urbana.
Finantarile pentru polii de dezvoltare urbana sunt asigurate din fondurile alocate Romaniei de la Bruxelles.
Incepand din 2 decembrie, cele 13 orase din Romania desemnate poli de dezvoltare urbana pot solicita fonduri europene printr-un program de finantare dedicat exclusiv lor. La nivel national, prin aceasta schema de finantare au fost alocate aproape 250 de milioane de euro.
Diferentele de alocari intre regiuni pentru polii de dezvoltare urbana sunt mari. Astfel, Ramnicu Valcea, din Regiunea Sud-Vest, un oras cu o populatie de 107.000 de locuitori la recensamantul din 2002, are alocate 38,2 milioane de euro, fiind singurul pol de dezvoltare din regiunea respectiva.
In schimb, in Regiunea Nord-Vest, cei trei poli de dezvoltare urbana, Oradea, Baia Mare si Satu Mare, care, potrivit aceluiasi recensamant, totalizeaza aproape 460.000 de persoane, vor imparti frateste suma de 32,96 milioane de euro, revendindu-le cate 10,98 milioane de euro.
„Este o regula principala la Uniunea Europeana. S-a facut o impartire agreata de toate regiunile, scopul programului fiind echilibrarea dezvoltarii in Romania. Astfel, regiunile mai dezvoltate, cum sunt Centru, Vest si Nord-Vest, primesc mai putini bani, pentru ca sunt mai dezvoltate”, a declarat pentru „Adevarul” ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.
Polii de dezvoltare urbana au fost stabiliti de guvern si au rolul de liant intre polii de crestere, care sunt cele mai mari orase din tara, respectiv Brasov, Cluj-Napoca, Constanta. Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara, si orasele mici si mijlocii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.