Fonduri Europene, Emil Boc isi recunoaste neputinta!

Fonduri Europene,
Emil Boc isi recunoaste neputinta!

0 172

Fonduri Europene – Emil Boc isi recunoaste neputinta!
„Sunt prea putin bani europeni atrasi in raport cu ceea ce putem face”, a declarat, sambata, premierul Emil Boc, care a participat la lucrarile Grupului interministerial pentru absortia de fonduri europene. Intalnirea, coordonata de ministrul Adriean Videanu, s-a desfasurat la Ministerul Economiei.
Din declaratiile facute de premier la iesirea de la discutii, dincolo de nemultumirea imposibil de ascuns s-a vazut atat neputinta cat si lipsa de solutii.
• am facut o analiza a graficului absortiei de fonduri europene,
• din nefericire, toti suntem nemultumiti de graficul de absortie,
• sunt prea putin bani europeni atrasi in raport cu ceea ce putem face,
• toate firmele vor primi bani de rambursare pana la 15 august,
• dorim sa avem o comunicare mai intensa cu firmele legata de co-finantare,
• speram sa influentam firmele sa atraga cat mai multi bani in tara,
• nu ne putem permite sa pieredem bani europeni fiindca unele firme nu sunt atrase sa atraga fonduri,
In final premierul a spu ca in urmatoarele zile vom rezilia unele contracte.
Premierul a decis recent ca ministrii Cabinetului vor prezenta, lunar, o „Carte alba” a absorbtiei fondurilor comunitare si a proiectelor derulate cu bani europeni, incepand chiar de luna aceasta.
In plus, duminica trecuta, Emil Boc a anuntat ca toti prefectii trebuie sa prezinte, pana pe 15 august, o evaluare a stadiului de absorbtie a fondurilor comunitare in judetele de competenta. Premierul a adaugat ca, de acum incolo, prefectii vor trebui sa prezinte lunar stadiul proiectelor europene derulate in judetele respective.
Premierul a afirmat ca prefectii vor fi evaluati de catre ministri, in functie de analiza privind fondurile europene: Va cer transparenta totala fata de opinia publica, pentru ca aceste rapoarte lunare, dupa carta alba pe care o veti redacta, vor fi analizate si de membrii Guvernului, sa vedem daca v-ati implicat suficient sau o faceti doar de fatada”.
Ce transparenta dle prim ministru? Stim ca la Brasov, oamenii vostri din zona Puterii negociaza ce contracte sa “treaca” si ce nu. Merg la finantare doar proiecte ale partidelor din actuala coalitie.
Asa zisi specialisti cenzureaza Proiectele si daca ele, pana la urma, trec – deciziile finale se iau la Bucuresti. In urma cu cateva zile, pentru mai multe proiecte nu se dadea decat o singura informatie: sunt la Bucuresti, la minister (la dna Udrea) pentru decizia finala.
Dle Boc, fara transparenta, fara simplificarea si unificarea regulilor, fara responsabilizarea functionarilor care se ocupa de acest domeniul absorbtia Fondurilor europene va ramane doar un vis.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.