Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala

0 84

Platile unice pe suprafata se vor ridica la 730 milioane euro in anul 2010, prin Fondul European de Garantare Agricola, suma completata cu 503 milioane euro pentru platile nationale complementare directe, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru.
“In anul 2010, ministerul va acorda pentru plata unica pe suprafata prin Fondul European de Garantare Agricola, suma de 730 milioane euro, reprezentand 81 de euro pe hectar. Din resurse nationale va fi alocata suma de 503 milioane euro, pentru platile nationale complementare directe”, a declarat Mihail Dumitru.

Fondurile alocate prin FEGA in anul 2009 s-au ridicat la 623 milioane euro.
“Subventiile pentru agricultura nu dispar in 2010. Insa la 31 decembrie 2009 au disparut o serie de forme de subventii, deoarece a fost stabilit cu Comisia Europeana un termen pentru acordarea lor. Aceste subventii sunt conforme cu reglementarile UE si cu cele de concurenta. Guvernul a adoptat o Hotarare privind ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli in conformitate cu reglementarile UE. Acestea trebuie sa fie acordate dupa obtinerea aprobarii Comisiei Europene”, a precizat Dumitru.
“Suma platita efectiv in 2009 prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, ce este un fond de investitii, prin care acordam insa si plati la hectar, a fost de 1,3 miliarde euro”, a mentionat oficialul MADR.
Din fondurile europene si cele de la bugetul de stat vor fi alocate sume pentru schema de plata separata pentru zahar, plati tranzitorii pentru tomate destinate procesarii, plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala. Este vorba despre platile compensatorii pentru zonele montane si defavorizate si despre platile de agro-mediu.
“Sunt sectoare afectate, cum este cel al irigatiilor. La jumatatea lunii martie va fi publicat ghidul adresat aplicantilor pentru accesarea fondurilor de investitii in cadrul PNDR. Prin utilizarea fondurilor de la Banca Mondiala pentru aceasta schema s-a obtinut o reducere a tarifului la apa in sector cu 30 la suta”, a mentionat oficialul MAPR.
Ministerul Agriculturii a lansat, luni, campania de informare privind schema de plata unica pe suprafata, al carei scop este informarea potentialilor beneficiari, precum si sistemul IPA Online, prin intermediul caruia pot aplica solicitari pentru finantare fermierii mari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.