Folosirea castilor poate afecta auzul

Folosirea castilor poate afecta auzul

0 75

Folosirea tot mai frecventa a castilor este una din cauzele cazurilor de pierdere a auzului in randul adolescentilor, arata cercetatori americani in editia online a Journal of Adolescent Health, publicata pe 31 august, informeaza site-ul lesquotidiennes.com. Abbey Berg, profesor la Universitatea Pace din New York, care a condus studiul, spune ca, odata cu succesul inregistrat de casti, creste numarul cazurilor de pierdere a auzului si a acufenelor (tiuitul urechilor) la adolescenti si adulti tineri.
‘Fetele care folosesc casti au sanse cu 80% mai mari sa aiba auzul alterat fata ce cele care nu recurg la aceste aparate. Dintre adolescentii care folosesc casti, toti, mai putin unul (99,7%) se plang de acufene’, arata cercetatorii, care au desfasurat studiul pe 8 710 tineri.
Abbey Berg subliniaza totusi ca, desi s-a constatat ‘o asociere, nu inseamna ca exista o legatura de la cauza la efect’. Ea doreste ca, in cadrul studiilor urmatoare, sa determine daca mai exista si alte efecte. Un alt cercetator considera ca problemele apar atunci cand urechea este solicitata prea mult.
Oamenii de stiinta nu blameaza castile, dar spun ca, daca si altii pot auzi ce se asculta la casti in lift sau autobuz, inseamna ca sunetul este prea tare. Brian Fligor de la Children’s Hospital din Boston, recomanda un volum putin mai ridicat decat al unei conversatii.
Pentru protejarea urechilor si a auzului, Abbey Berg recomanda folosirea castilor ‘nu mai mult de o ora pe zi, la 60% din volumul maxim’. In cazul castilor introduse in urechi, ‘trebuie luate cele mai mari precautii’, pentru ca presiunea sunetului este mai accentuata decat la castile fixate pe urechi.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.