Folclorul este sarbatorit la Sibiu

Folclorul este sarbatorit la Sibiu

0 213

In saptamana 30 iulie – 5 august, Sibiul va fi gazda a doua festivaluri ce promoveaza folclorul si traditia atat nationale, cat si internationale. Intre 31 iulie si 5 august va avea loc Festivalul National al Traditiilor Populare, aflat la a VI-a editie, iar intre 1 si 5 august se desfasoara Festivalului International de Folclor „Cantecele Muntilor”.


Festivalul International de Folclor „Cantecele Muntilor” se desfasoara in contextul integrarii europene, cu scopul de a aduce o contributie la valorificarea unor traditii romanesti, dar si straine, abordand unitatea in spiritul diversitatii culturale. In cadrul acestui festival vor avea loc spectacole, expozitii, seri de arta culinara si lansari de carte.


Festivalul National al Traditiilor Populare se afla deja la cea de-a sasea editie. In cadrul acestui festival, 350 de participanti vor asigura acoperirea celor sapte sectiuni tematice: Arte Plastice (mestesuguri artistice), Arte religioase (traditii cultice), Literatura populara (basme, eresuri, poezie si teatru popular), Arte muzicale (interpreti vocali si instrumentali), Arte coregrafice (dans popular), Arte mecanice (creatie tehnica traditionala) si Arta culinara (meniuri dupa retete traditionale).


?


Cel mai longeviv festival


Cel mai mare festival de folclor al Sibiului va reuni ansambluri din zece tari de pe trei continente. „Cantecele Muntilor” este una dintre cele mai longevive manifestari culturale ale Sibiului, iar in acest an a ajuns la editia cu numarul 32. Muzica, dansurile traditionale, dar si bucataria din Taiwan, Brazilia sau Danemarca sunt cateva dintre ingredientele festivalului in acest an.


Timp de cinci zile, Capitala Culturala Europeana va dansa pe ritmuri traditionale. Daca editiile precedente ne-au familiarizat mai ales cu folclorul european sau cu cel al minoritatilor din Romania, anul acesta, in 1-5 august, festivalul ne aduce si muzica si dansuri traditionale din Brazilia si Taiwan. Dar nu vor lipsa nici tarile surori din Europa: Germania, Serbia, Bulgaria, Grecia, Franta, Danemarca, Republica Moldova.


Pentru pasionatii muzicii si dansurilor traditionale vor fi cinci seri de spectacol, majoritatea dintre ele in Piata Mare din Sibiu. Pe traseul Piata Mare – str. N. Balcescu – Cazarma 90, va avea loc, in data de 2 august, traditionala parada a portului popular.


Daca nu i-ati mai ascultat de mult timp pe Nicolae Furdui-Iancu, Sava Negrean-Brudascu, Traian Jurchelea, Cristian Pomohaci, Nineta Popa sau pe Niculina Stoican, Mariana Ionescu Florentina si Petre Giurgi, veti avea prilejul sa o faceti in cele cinci zile de festival.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.