„Focul lui Sumedru” la Sirnea

„Focul lui Sumedru” la Sirnea

0 143

Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, impreuna cu Primaria Fundata, Scoala Generala Sirnea, Asociatia Pro Sirnea si Asociatia Amitie Rodemack organizeaza in data de 25 octombrie 2007, in satul turistic Sirnea- comuna Fundata, „Focul lui Sumedru”.


Obiceiul este unul? traditional – inedit in peisajul romanesc. Ceremonial nocturn de innoire a timpului calendaristic, ”Sumedrul” se desfasoara in zilele de 25/26 octombie in fiecare an. In jurul unui imens rug funerar, aprins pe inaltimi de flacai, va participa intreaga suflare a satului. In unele asezari, in timpul ceremoniei, dupa aprinderea focului, pe coastele dealurilor se rostogoleau roti de car in flacari, pe care se infasurau in prealabil paie, si se striga : ”Hai la Focul lui Sumedru!”. Prin alte parti, flacaii colindau? din casa in casa, in ziua de 25 octombrie, repetand acelasi indemn : ”Hai la Focul lui Sumedru! ”.


Sarbatoarea are de fapt o sorginte precrestina. Focul are rol protector. Prin foc trec tinerii si copiii care arunca cu taciuni aprinsi.


Sfantul Dumitru este o divinitate pastorala, protector al pastorilor. Este vorba de ”focul viu” al ciobanilor romani, care purifica indeosebi pastorii si turmele.


Asadar, toti cei care doresc sa petreaca un weekend inedit sunt invitati la acest ceremonial? nocturn deosebit, incepand cu orele 16.00 in satul Sirnea.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.