Focar de rabie cu vulpe infectata la Stupini

Focar de rabie cu vulpe infectata la Stupini

0 70

Un focar de rabie a fost izolat la Stupini dupa ce o vulpe a murit sfasiata de cainii unor copii din localitate. Cei trei pustani iesisera sa-si plimbe zavozii. In dreptul Fermei de curcani, animalele au zarit o vulpe. Au navalit asupra ei si au inghesuit-o sub un grad. Imobilizata, vulpea n-a mai avut pe unde s-o tuleasca si si-a gasit sfarsitul in coltii dulailor. Copiii au fost atat de surescitati de captura pe care o facusera incat au varat animalul intr-un sac, cu gandul de a-l duce acasa si de a-l impaia. Pe drum au inceput sa se joace cu lesul vulpii; i-au legat o sfoara de coada si au inceput s-o traga dupa ei. Joaca lor a fost observata de medicul veterinar din localitate, care a alertat imediat autoritatile. Lucratorii de la Directia Sanitar-veterinara s-au prezentat de urgenta la fata locului, pentru a ridica corpul animalului. Panica medicilor veterinari nu este nejustificata. De anul trecut pana in prezent in judet au fost depistate sapte focare de rabie in zonele Dragus, Cata-Bunesti, Ticusu Vechi, Budila, Prejmer, Harman
Dupa autopsierea cadavrului si prelevarea unor esantioane de tesut din zona capului, medicii au stabilit ca vulpea era turbata.
Cei trei copii care s-au jucat cu corpul animalului au fost internati peste weekend la Spitalul de Boli infectioase Brasov, dupa ce in prima faza le-a fost administrata cate o doza de vaccin antirabic. Primele masuri dispuse privesc vaccinarea tuturor pisicilor si cainilor din zona impotriva turbarii. Tot autoritatile au hotarat ca toate animalele fara stapan descoperite in imprejurimi sa fie stranse si eutanasiate, in scopul de a preveni extinderea focarului de rabie.
Nu exista nici un motiv pentru a presupune ca verdictul de rabie pus de catre medici ar fi gresit. Pe de alta parte, in conditiile in care noua lege privind protectia animalelor interzice eutanasierea acestora, declararea unor focare cu potential infectiv este singurul pretext valabil pentru autoritati de a elimina animalele nimanui, susceptibile de a raspandi maladii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.