„Foaia Românească” în agonie! Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel...

„Foaia Românească” în agonie! Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria a ajuns în pragul închiderii!

2 150

Jurnalismul românesc în Ungaria este, însă, tot mai dificil. De parcă declinul global al presei tipărite n-ar fi suficient,.. Foaia Romaneasca – publicaţie finanţată exclusiv din fonduri guvernamentale – găseşte tot mai puţin ajutor, atât în Ungaria, cât şi în România.
Conform legislaţiei maghiare, Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta finanţează anual toate redacţiile minorităţilor cu o sumă fixă, iar din 2005 „Foaia” neagreata pentru spiritul ei mai romanesc a fost obligata sa împarta fondurile cu un al doilea ziar românesc din Gyula, Cronica, înfiinţat de conducerea maghiara a Autoguvernarii pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), forul care… teoretic ar trebui sa  reprezinte interesele minorităţii, dar în realitate este apreciat ca fiind sub controlul Guvernului ungar.
La fel ca Foaia, şi Cronica publică ştiri despre evenimentele cultural-religioase ale românilor din Ungaria, dar, mai ales, despre… propaganda pentru realizările AŢRU.

Aşa e lumea în care trăim, toate „puterile”politice, vor o gazetă a lor, care să-i laude”,..Deşi firesc era să dubleze suma alocată presei scrise, autorităţile de la Budapesta au decis s-o împartă pe din două,… aşa că Foaia Românească  care avea  un buget lunar de 5.000 de euro, din care trebuia să-şi plătească toate cheltuielile, de la utilităţi şi salarii până la tipărirea şi distribuirea ziarului. 
„Guvernul ungar n-a mai majorat suma din … 2009, în timp ce TVA-ul a crescut, costurile cu salariile la fel. Efectul? Redacţia lucrează cu doar cinci angajaţi, in vreme ce Guvernul nationalistului Orban Viktor a investit anual in Transilvania pentru propagarea intereselor proprii, peste 150 milioane euro.

Din pacate Guvernul de la Bucureşti exagerat de culant cu puterea de la Budapesta, n-a făcut încă niciun efort, nici un gest de „simpatie” concretă privind sustinerea acestor necesare parghii de ajutor a minoritatilor romanesti de afara. Degeaba conducerea redactiei romanesti de la Jula a „bombardat” cu memorii autorităţile romanesti, dar n-a primit decat promisiuni. Si cu promisiuni au ramas… 
Asta, desigur, dacă Guvernul de la Bucureşti nu  şi-a schimbat optica, amintindu-şi mai des şi pragmatic că români mai sunt şi dincolo de graniţe şi că şi ei sunt ai noştri…


riu, foaiaromaneasca.blogspot.ro, unde publică o parte a articolelor din varianta print.

COMENTARII

  1. […] Din pacate Guvernul de la Bucureşti exagerat de culant cu puterea de la Budapesta, n-a făcut încă niciun efort, nici un gest de „simpatie” concretă privind sustinerea acestor necesare parghii de ajutor a minoritatilor romanesti de afara. Degeaba conducerea redactiei romanesti de la Jula a „bombardat” cu memorii autorităţile romanesti, dar n-a primit decat promisiuni. Si cu promisiuni au ramas…  Asta, desigur, dacă Guvernul de la Bucureşti nu  şi-a schimbat optica, amintindu-şi mai des şi pragmatic că români mai sunt şi dincolo de graniţe şi că şi ei sunt ai noştri…(https://infobrasov.net/foaia-romaneasca-in-agonie-infiintat-cu-65-de-ani-in-urma-cel-mai-vechi-ziar-&#8230😉 […]

  2. Exista pe langa MAE un Institut Cultural Roman care mai mult
    „face carti” si le… lanseaza , decat o politica culturala sanatoasa,
    Minoritatea romaneasca din Ungaria merita mai mult de la ‘,
    Patria Mama”,dupa modelul cel mai la indemana: al Budapestei!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.