FMI: Somajul va continua sa creasca

FMI: Somajul va continua sa creasca

0 286

Somajul va continua sa creasca in Romania in anul 2009 si la inceputul lui 2010, pentru ca acesta este un indicator care reactioneaza cu intarziere la cresterea economica, a declarat vineri seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks, aflat intr-o vizita la Bucuresti, in cadrul unei misiuni privind evolutia imprumutului acordat de Banca Mondiala si FMI Romaniei.
„Cand economia scade, somajul reactioneaza mai tarziu, ceea ce face ca si atunci cand economia isi revine, scaderea ratei somajului sa intarzie o vreme’, a explicat el.
Oficialul Fondului a declarat insa ca exista motive de satisfactie in ceea ce priveste modul in care au reactionat autoritatile romane la indeplinirea obiectivelor din programul stabilit cu FMI, iar scaderea abrupta a PIB pe primul trimestru al anului in curs nu necesita, deocamdata, revizuirea conditionalitatilor stabilite in acordul de imprumut, desi scaderea a fost mai abrupta decat si-ar fi imaginat economistii.
Un semn pozitiv este ca principalele noua banci straine prezente in Romania au convenit sa majoreze nivelul minim al indicatorului de solvabilitate de la opt la zece procente, pe intreaga durata de 24 de luni a programului de imprumut convenit de Romania cu FMI. Aceasta va insemna ca in sistemul bancar va intra circa un miliard de euro in doua transe, la 30 septembrie si, respectiv, in martie 2010. In acest fel se creaza un capital tampon pentru cele mai pesimiste scenarii din testele de stres efectuate de FMI si BNR.
Intre Romania si tarile europene exista o stransa interdependenta, care face ca rezultatele din tari ca, de exemplu, Austria sa depinda de cele din Romania, dar si invers, cele din Romania depind de Austria.
Pe de alta parte, Jeffrey Franks a avertizat ca anul 2009 va fi un an dificil pentru Romania, chiar si cu ajutorul FMI, efectele secetei putand constitui un soc cu un efect important in plan social. Optimismul pe care il intalnim in Romania si in alte tari se datoreaza faptului ca a incetinit scaderea economiei, dar inca nu a inceput cresterea.
Seful misiunii pentru Romania a apreciat ca orice cresteri salariale trebuie considerate in contextul performantei economice si vor trebui discutate de FMI cu Guvernul Romaniei. In momentul de fata exista o colectare mai slaba a veniturilor bugetare, dar exista posibilitatea de a atinge parametrii acordului cu FMI, a spus el.
Fondul Monetar International a aprobat pe 4 mai acordarea unui imprumut in valoare de 12,99 miliarde euro Romaniei, pentru a sprijini autoritatile romane sa atenueze efectele crizei. In acordul cu FMI, care va fi publicat siptamana viitoare, se prevede ca deficitul bugetar sa fie adus la nivelul de trei la suta pana in 2011, sa fie mentinuta capitalizarea bancilor, iar cresterea economica este prevazuta sa ajunga la zero in 2010 si la cinci la suta in 2011.
Pachetul de sprijin pentru Romania, din care face parte si imprumutul FMI, a fost acordat pe o perioada de 24 de luni si acordarea transelor depinde de realizarea obiectivelor de catre autoritatile romane.
In opinia profesorului Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, conditionalitatile din acordul cu FMI nu sunt mai dure decat cele pe care ar fi trebuit sa si le autoimpuna Romania pentru a face fata crizei.

Sursa:AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.