FMI si Banca Mondiala la Bucuresti

FMI si Banca Mondiala la Bucuresti

0 153

O delegatie comuna a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale va vizita in perioada 3 – 14 noiembrie Romania pentru a evalua sistemul financiar, potrivit unui comunicat al biroului regional al FMI pentru Romania si Bulgaria.
Comisia va continua misiunea din 2003 care a realizat prima evaluare a sistemului financiar din Romania.
Potrivit FMI, autoritatile romane au solicitat continuarea misiunii din 2003, iar momentul vizitei actualei delegatii a fost decis in 2007. Conform sursei citate, misiunea nu va lua in discutie sau negocia asistenta financiara a FMI catre Romania, iar concluziile evaluarii vor fi publicate in 2009.
Fondul Monetar International (FMI) a discutat cu autoritatile din Romania despre posibilele efecte ale turbulentelor de pe pietele financiare, insa nu a purtat discutii referitoare la acordarea unui sprijin financiar Romaniei.
In opinia FMI, actualul context extern este foarte dificil pentru Romania: in statele dezvoltate are loc un proces de deleveraging (reducerea indatorarii si acces limitat la credite externe) care are implicatii profunde pentru pietele emergente.
Luni, agentia de evaluare fianciara Standard & Poor’s Rating Services a revizuit in scadere ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung la “BB plus”, de la “BBB minus”.
In acest context, initiativa de majorare a salariilor profesorilor cu 50 de procente trebuie reconsiderata, sustine FMI. Fondul estimeaza ca impactul acestei masuri asupra bugetului va fi unul modest in 2008 dar ca in 2009 masura va avea un impact de peste 0,75 la suta din Produsul Intern Brut. In plus, in cazul in care aceste majorari salariale vor fi acordate si altor angajati din sectorul public, impactul ar putea ajunge la patru procente din PIB in 2009. Acest lucru ar trimite un semnal negativ pietelor financiare, arata institutia financiara internationala.
FMI atrage atentia ca inainte ca majorarea salariala sa fie cunoscuta, sursele de finantare publice si private erau in scadere, leul era sub presiune, riscul suveran al Romaniei s-a majorat la nivele record iar ratele dobanzilor au crescut substantial. “Dat fiind faptul ca salariile din sectorul public sunt deja mai mari decat in sectorul privat, o majorare salariala de asemenea amploare ar declansa majorari salariale similare si in sectorul privat, ceea ce ar afecta competitivitatea Romaniei si ar conduce la nivele ale inflatiei pe care Romania nu le-a mai vazut de mult timp”, avertizeaza comunicatul FMI.
In concluzie pentru apararea intereselor tuturor romanilor, in special a categoriilor cele mai vulnerabile, Fondul considera ca sunt necesare politici salariale si fiscale solide. FMI sustine ca este pregatit sa ajute autoritatile romane in eforturile lor de a atinge stabilitatea macroeconomica si a imbunatati increderea investitorilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.