FMI revine in Romania dupa Paste!

FMI revine in Romania dupa Paste!

0 103

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) va sosi la sfarsitul lunii aprilie la Bucuresti pentru prima misiune de evaluare a noului acord stand-by de tip preventiv incheiat cu Romania, potrivit reprezentantilor biroului FMI din Capitala. Misiunea va fi condusa de Jeffrey Franks, cel care a gestionat si precedentul acord stand-by incheiat cu Romania.
Acordul de tip preventiv se intinde pe doi ani si are o valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro (reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI), insa autoritatile au anuntat ca nu intentioneaza sa traga acesti bani decat in caz de urgenta.
El se va derula simultan cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.
„Noul program prevede reforme profunde in domeniile energiei si transporturilor, inclusiv reforme in stabilirea tarifelor, imbunatatirea reglementarilor din aceste sectoare si restructurarea si privatizarea intreprinderilor de stat”, a precizat la sfarsitul lunii marie John Lipsky, prim-adjunctul directorului general al FMI.
Reforma in energie si transporturi va fi realizata cu sprijinul Bancii Mondiale si Uniunii Europene. Acordul adreseaza problema companiilor de stat, in special din cele din domeniile energiei si transporturilor. „Ideea este ca ambele sectoare sa inceapa sa functioneze mai eficient, ceea ce se va reflecta ulterior in toate celelalte domenii si le va face sa devina competitive. Intrucat FMI nu are expertiza in aceste domenii, ne vom baza pe colegii nostri de la Comisia Europeana si Banca Mondiala pentru a pune la punct detaliile”, a spus seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, intervievat de publicatia online editata de Fondul Monetar.
O alta problema este cea a ineficacitatii cheltuielilor publice. „In prezent, cheltuielile publice sunt afectate de ineficienta si au fost utilizate sub 3% din cele 19 miliarde de euro din fonduri structurale disponibile pentru Romania. Trebuie sa ne asiguram ca Romania valorifica aceste fonduri in viitor”, a mai spus Franks.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.