FMI: Reduceti cheltuielile la nivel local

FMI: Reduceti cheltuielile la nivel local

0 206

Reprezentantii FMI, functionari capabili cu expertiza de necontestat si-au facut datoria si au pus diagnosticul corect. Avertismentul lor, rece si trist: deficitul bugetar poate depasi 8% din PIB la sfirsitul anului. Nu sunt multe de spus legat de ce este de facut. „Reduceti cheltuielile publice, concomitent cu „responsabilizarea autoritatilor locale” au cerut speciliastii FMI.

Vizite si declaratii
Oficialii FMI, dupa analizale de la Finante si Guvern au facut vizitele protocolare din program. Acestia au facut declaratii in timpul intilnirilor de joi, 6 august, cu delegatiile PSD si PNL, fiind citati in comunicate oficiale ale celor doua partide.
Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, a declarat ca Fondul nu vrea sa impuna Romaniei masuri specifice, cum ar fi concedierea a 20% dintre angajatii din sectorul bugetar, sustine PSD intr-un comunicat.
„Solutiile sunt variate. Mai putine creṣteri de salarii ṣi micṣorarea unor cheltuieli, reprezinta o varianta simpla ṣi, e adevarat, dureroasa, pentru a reduce deficitul bugetar,” a spus Franks, potrivit aceleiasi surse. Oficialul FMI a mai spus ca Fondul va da dovada de mai multa flexibilitate, pentru a preveni greselile facute in urma cu un deceniu in Asia.
Economia romaneasca va inregistra o scadere de 8,5 sau chiar 9 procente in 2009, conform estimarilor FMI, iar deficitul bugetar va atinge cota de peste 8% din PIB in absenta unor masuri de reducere a cheltuielilor din partea Guvernului. Franks a mai declarat ca FMI este dispus sa accepte un deficit bugetar de pana la 7,2% din PIB. Partii romane ii revine astfel sarcina de a reduce cheltuielile cu circa 0,9% din PIB.
In timpul intilnirii cu PNL, Jeffrey Franks, a accentuat importanta reducerii cheltuielilor salariale in domeniul public, care au ajuns la un nivel nesustenabil, de 9% din PIB. Alte masuri cerute de FMI sunt adoptarea legii salarizarii unice si responsabilizarea autoritatilor locale fata de cheltuirea banului public, informeaza comunicatul de presa al PNL.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.