FMI: O recesiune foarte severa a atins Romania

FMI: O recesiune foarte severa a atins Romania

0 223

Romania se afla intr-o foarte severa recesiune, prognoza FMI privind cresterea economica a Romaniei pana la sfarsitul anului 2009 fiind de minus opt – minus 8,5% in 2009, a anuntat luni seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks.
„Un minus 8 sau 8,5 la suta din punctul de vedere al descresterii economice e o recesiune severa. Majoritatea factorilor care ne duc la aceasta prezumtie reflecta lucrurile care s-au intamplat in prima jumatate a anului si mai putin ceea ce se va intampla. Primul trimestru a fost mai rau decat anticipasem. Si trimestrul doi vor arata ca si acesta a fost mult sub asteptarile noastre initiale”, a spus Jeffrey Franks.
Responsabilul FMI a aratat ca inflatia a scazut insa mai repede decat se astepta, iar proiectia Fondului a fost revizuita la un nivel de 4,3 la suta pentru anul 2009.
FMI a revizuit si proiectia privind deficitul de cont curent al Romaniei in 2009, care s-a contractat mai repede decat anticipa institutia financiara internationala.
Fondul estimeaza un nivel al deficitului de cont curent de 5,5 la suta din PIB la finele anului 2009 fata de sapte la suta cat prognoza in luna martie, la momentul negocierilor pentru programul de asistenta cu Romania.
Deficitul bugetar al Romaniei se va reduce de la 7,3 la suta in 2008 la mai putin de sase la suta in 2010, a adaugat Franks.
„Pentru 2010 am ajuns la concluzia si la acordul intre autoritatile romane si noi, echipa de expertiza a FMI, ca vor fi necesare eforturi suplimentare la 2 – 2,5 la suta din PIB. Deficitul se va reduce de la 7,3 la suta in 2008 la mai putin de sase la suta. Diminuarea nu va fi automata, in baza efortului suplimentar de 2,5 la suta din PIB, ci pentru ca situatia economica va fi in continuare slaba”, a afirmat Jeffrey Franks.
Totusi, Romania a indeplinit tintele cantitative in ceea ce priveste arieratele, a precizat Jeffrey Franks. „Am ajuns la un acord pentru evaluarea acestei prime perioade de evaluare a asistentei pentru Romania, cu ceea ce s-a facut pana acum si cu ceea ce este necesar sa se faca de acum inainte”, a spus Franks.
FMI a prezentat luni concluziile primei evaluari a acordului stand-by cu Romania. Timp de o saptamana reprezentatii FMI s-au intalnit cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si ai bancilor.
Delegatia Fondului se afla in Romania din 29 iulie pentru a evalua respectarea tintelor fixate Romaniei, in functie de care va fi acordata a doua transa a imprumutului contractat de statul roman.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.