FMI nu vrea pensii crescute sau TVA redus la alimente

FMI nu vrea pensii crescute sau TVA redus la alimente

0 53

Fondul Monetar International nu apreciaza actiunile de “bun samaritean” pe care vrea sa le intreprinda guvernul nostru. De aceea, reprezentantii FMI sunt total impotriva reducerii taxei pe valoare adaugata (TVA) la alimente, cresterii pensiilor inainte de termenul stabilit initial pentru ianuarie 2009. De asemenea, acestia recomanda prudenta atucni cand vine vorba de marirea salariilor bugetarilor.
„Misiunea indeamna autoritatile sa se opuna cu putere acestor initiative, precum si altora care ar putea pune in pericol indeplinirea tintelor fiscale pentru 2008 si care ar putea slabi stabilitatea macroeconomica”, se arata in concluziile misiunii Fondului care s-a aflat la Bucuresti in luna aprilie, citat de Mediafax.
Masura reducerii de TVA de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de pana 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), iar majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentand 1,5% din PIB. conform expertilor FMI.
Acestia sunt de parere ca principalele masuri pe care acestia trebuie sa le intreprinda sunt adoptarea unor metode de pentru asigurarea stabilitatii fiscale.
Abordarea fiscala actuala pe care guvernul o pune in practica este orientata pe termene scurte fapt ce poate determina prabusirea sistemului economic daca acesta nu este gandit sa functioneze pe termen lung. Economia romaneasca trebuie sa se ghideze dupa veniturile si cheltuielile bugetare care care se bazeaza pe legislatia in vigoare.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.