FMI impune ordine in domeniul salarizarii si a pensiilor

FMI impune ordine in domeniul salarizarii si a pensiilor

0 94

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara ca poate anticipa cateva dintre masurile pe care Guvernul urmeaza sa le ia, obligat si de un acord cu FMI, printre acestea fiind adoptarea Legii salarizarii unice, a Legii pensiilor, monitorizarea regiilor statului si „defrisarea” Codului fiscal.
„Guvernul nu va scapa de finalizarea legii salarizarii unice si a pensiilor, pentru ca e important sa mergem in paralel cu aceste sisteme, dar sa mergem cu ele intr-o forma corecta”, a spus Traian Basescu.
Acesta a explicat ca este important sa se restabileasca ordinea in cazul regiilor statului, „unde salariile si pensiile sunt scapate de sub controlul statului”. De asemenea, presedintele a afirmat ca trebuie „defrisat” codul fiscal de taxe si plati inutile, adaugand ca ministrul de finante Gheorghe Pogea are in vedere astfel de masuri.
In ceea ce priveste legea pensiilor, presedintele a declarat ca, pe viitor, femeile ar putea fi pensionate la varsta de 60 de ani, iar barbatii la 65 de ani.
Reamintim ca varsta standard de pensionare a ajuns in acest moment la 58 de ani si 6 luni in cazul femeilor si la 63 de ani si 6 luni pentru barbati. Asa cum prevede Legea 19/2000, varsta de pensionare va creste treptat pana la 1 ianuarie 2014 la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.
Varsta standard de pensionare se stabileste in raport cu data nasterii, iar atingerea tintei pentru 2014 se face progresiv.
In urma unui acord cu FMI, legile salarizarii si pensiilor vor fi „obligatorii” pentru Guvern
Acesta a explicat ca este important sa se restabileasca ordinea in cazul regiilor statului, „unde salariile si pensiile sunt scapate de sub controlul statului”.
In legatura cu lansarea unor noi reglementari in domeniul fiscal, presedintele a afirmat ca trebuie „defrisat” codul fiscal de taxe si plati inutile, adaugand ca ministrul de finante Gheorghe Pogea are in vedere astfel de masuri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.