FMI: atentionari in zona pensiilor

FMI: atentionari in zona pensiilor

0 176

Guvernula uitat de promisiunile facute in prima parte a anului legat de pensiile speciale. FMI solicita ca acestea sa fie calculate in raport cu nivelul contributiilor platite, iar pensionarea din motive medicale sa fie reglementata mai strict

Fondul Monetar International a cerut Guvernului sa se asigure ca pensiile speciale vor fi calculate in raport cu nivelul contributiilor sociale platite, iar procedura de iesire la pensie din motive de invaliditate sa fie reglementata mai strict, sustin surse oficiale citate de Mediafax. Reprezentantii Fondului atrag atentia ca, in Romania, un sfert din deciziile de pensionare sunt motivate cu probleme medicale. Solicitarile ar fi fost transmise de membrii delegatiei FMI la Bucuresti in discutiile cu reprezentantii Executivului.

FMI atentioneaza autoritatile
Daca statistica nu minte un sfert dintre romani ies la pensie pe caz de boala. Aceasta situatie a obligat FMI sa atentioneze autoritatile.
„Fondul Monetar a insistat ca pensiile speciale sa fie integrate in sistemul public, prin viitoarea lege in domeniu, si calculate conform principiului contributivitatii. Discutiile au vizat si sustenabilitatea sistemului de pensii, solicitandu-se reglementarea mai riguroasa a pensiilor de invaliditate si a pensionarilor anticipate, cu atentionarea ca 25% dintre deciziile de retragere din activitate reprezinta pensionari pe caz de boala”, au declarat sursele citate.
In plus, reprezentantii Fondului au amintit Executivului ca s-a obligat prin acordul stand-by la cresterea graduala a varstei de pensionare si la indexarea pensiilor cu rata anuala a inflatiei, nu in functie de evolutia salariului mediu pe economie, cum se intampla in prezent.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.