Fluxul sangvin stimulat de opere de arta

Fluxul sangvin stimulat de opere de arta

0 117

Contemplarea unor opere de arta frumoase poate simula fluxul sangvin in partea creierului legata de placere, echivaland cu cea a senzatiei de a fi indragostit, potrivit unui studiu britanic, informeaza duminica agentia EFE. Operele de arta considerate frumoase precum cele ale peisagistului Constable, ale neoclasicului francez Ingres sau italianului Guido Reni, provoaca o mare stimulare de placere.
In mod contrar, capodopere ale unor artisti precum Hieronymus Bosch, Honoré Daumier sau Quentin Massys, care reprezinta personaje urate sau caricaturizate aproape ca nu stimuleaza fluxul sangvin.
”Am vrut sa vedem ce se intampla cu creierul cand privim picturi frumoase”, a declarat profesorul Semir Zeki, neuroestetician la University College din Londres, citat de The Sunday Telegraph. “Am descoperit ca atunci cand privim o opera de arta, un peisaj, un portret sau o pictura abstracta se produce stimularea acelei parti a creierului legata de placere”, a explicat el.
Echipa condusa de profesorul Zeki a supus observatiei cu scaner zeci de persoane lipsite de cunostinte artistice speciale pentru a fi mai putin influentate de curentele actuale. Scanerele au masurat fluxul sangvin in cortexul orbitofrontal median, partea creierului asociata placerii, ajungand la concluzia ca frumusetea artistica produce o senzatie de placere imediata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.