Flutur si-a achitat nota de plata

Flutur si-a achitat nota de plata

0 418

Despre activitatea lui Gheorghe Flutur in fruntea Agriculturii, numai de bine. Fostul ministru al Agriculturii si-a prezentat bilantul celor 695 de zile in fruntea ministerului. Un bilant pozitiv, din punctul sau de vedere, cu mai multe realizari decat neimpliniri.


Gheorghe Flutur era cotat drept unul dintre cei mai populari si cei mai eficienti ministri din Guvernul Tariceanu.


Ministerul sau a eliminat, pe rand, asa-numitele stegulete rosii pentru agricultura.


Insa, una din cerintele auzite tot mai des in ultima perioada din partea Uniunii Europene se refera la infiintarea unor agentii care sa asigure cheltuirea fondurilor europene, pe care Romania le va primi dupa aderare. E vorba de Agentia de Plati si Interventii si de Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit.


Prima va distribui banii care ajung direct la fermieri, sub forma de subventii, iar a doua va distribui fondurile pentru drumuri, retele de apa, poduri si alte investitii pe baza unor proiecte.


In total e vorba de un miliard de euro, bani pe care Romania ii va primi pentru agricultura doar anul viitor.


Fostul ministru, Gheorghe Flutur sustine ca desi mai sunt multe de facut pentru ca agentiile sa fie functionale, ele vor fi gata in timp util.


Fostul ministru a amintit o serie de proiecte derulate pe timpul mandatului sau, programul Fermierul, de exemplu, o varianta romaneasca a programului european Sapard, prin care s-a incercat sprijinirea fermierilor asigurandu-le cofinantarea prin credite cu dobanda mica.


Potrivit lui Gheorghe Flutur, circa 1000 de proiecte au primit aprobarile necesare pentru bani, in timp ce 30.000 de fermieri au beneficiat de toate programele adresate fermierilor pentru transformarea gospodariilor taranesti in ferme de familie.


Ar mai fi renta viagera, program care ar putea avea ca efect in anii urmatori comasarea terenurilor.

Astfel, cei care vand terenul sau il dau in arenda primesc anual o suma de bani. Despre nerealizarile din timpul mandatului sau, Gheorghe Flutur nu a vorbit prea mult. O problema nerezolvata, inca, este punerea in posesie a proprietarilor de pamant. Fostul ministru a spus ca circa 50% din cererile depuse pentru punerea in posesie au fost respinse ca fiind nefondate. El nu a putut preciza in ce proportie s-a realizat restituirea terenurilor, dar estimeaza ca procesul e de-abia la jumatate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.