„Flavus” n-a pus punctul pe „i“ la Tractorul

„Flavus” n-a pus punctul pe „i“ la Tractorul

0 141

Sa nu spuneti ca v-ati asteptat la epilogul de la Tractorul, ca nu va cred. La cata vigilenta instalasera in jurul uzinei toti actorii acestei povesti triste, dar pline de umor, credeam ca un investitor care are si cea mai mica pata pe intentia de cumparare nu s-ar fi putut apropia macar de gardul intreprinderii. Necum sa puna mana pe ditamai fabrica, intr-o amplasare imobiliara la care jinduiesc toti combinatorii de terenuri. Atat de stridente au fost vociferarile despre intentiile ascunse ale Guvernului la ora cand decidea lichidarea voluntara a societatii, ca ar fi descurajat orice eventual cumparator rau intentionat.


Opozitia locala intaratata de domnul Nita de la PSD, sindicalistii lui Apostu care tineau cu dintii de slujbe si de fierataniile pe care nu mai apucasera sa le scoata pe furis pe poarta, reprezentantii AVAS-ului care se jurau pe ce au mai sfant ca sunt animati doar de ganduri industriale si depasiri de plan, opinia publica, oameni ai muncii, etc. Toti faceau de garda la portile uzinei, trecandu-si unul altuia consemnul: „Productie, Da, imobiliare, Nu!”


Toata lumea credea atunci, si pe buna dreptate, ca eventualul cumparator trebuie sa fie, daca nu inocent si curat ?ca un bebelus, macar extrem de bine deghizat la intentiile imobiliare. Ca sa nu-l sfasie cerberii democratiei de cum trece pragul noii lui jucarii.


Licitatia cu strigare de acum trei zile ne-a lovit pe toti in moalele capului. Dupa ce si-a adjudecat din prima uzina la pretul de aproape 80 de milioane de euro, un anume „Flavus Investitii” SRL din Bucuresti a devenit, dupa cum stiti, noul patron al fabricii brasovene.


Stapanul de la Tractorul are toate bubele de care se temeau cobitorii ce prevestesc un sfarsit imobiliar pe platforma fabricii de tractoare. Desi a scos din buzunar un purcoi de bani, firma are un capital de cativa lei. Ocupa o nenorocita de camera intr-un imobil din Capitala si este de fapt un off-shore cu sediul in Ciprul, unde s-a nascut Afrodita si de unde provin si alte Fete Morgana care le iau ochii falimentarilor din Romania. Iar obiectul de activitate se spune c-ar fi fix tranzactiile imobiliare, cand mirele pentru uzina ar fi trebuit sa se fereasca ca de dracu’ sa-si includa asa ceva printre ocupatii. Unde mai pui ca a aparut pe piata chiar cand Guvernul decidea falimentul.


Parca e un film prost, cu prosti si – ce-i mai dureros-? pentru prosti. Se stie deja ca cele mai penale tunuri se dau chiar acolo unde-i vigilenta-i mai mare, dar parca fiecare inginerie financiara ce se petrece pe cuprinsul patriei ne mira ca-n prima zi.


In mod suspect, cel mai linistit se arata chiar starostele PSD Brasov, care ne sfatuieste sa-l creditam pe Flavus cu bune intentii. Si cu speranta ca va respecta scrupulos angajamentele negociate cu autoritatile pentru mentinerea profilului vreme de zece ani.


Desi inocentii se complac in admiratie pentru cum a pus Flavus piciorul in pragul uzinei, mie nu-mi vine nici macar sa dau pe spate pentru cum a pus el punctul pe „i” la Tractorul. Pentru ca, daca avea un „i” la indemana, si-l strecura in denumire, ca sa n-apara cu numele asta ciudat si neterminat prin partile noastre.


Daca Flavus asta si-a pus in cap sa intrerupa frumoasa traditie tractorista de la Brasov contra unor betoane rezidentiale, n-ar face decat sa preia stafeta imobiliara din mainile celor mai iubiti fii ai uzinei. N-ati bagat de seama ca, de fiecare data cand se vehiculau sumele pentru vanzare/preluare, suporterii intreprinderii sareau ca arsi si protestau ca numai terenul face nu stiu cat, inspirandu-se chiar din tarifele rechinilor de pe piata speculei cu terenuri?


La Tractorul se gandea imobiliar cu mult inainte sa vina Flavus.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.