Flacara eroilor stinsa de ger

Flacara eroilor stinsa de ger

0 261

Se stie ca, la Brasov, in anii de dupa Revolutie si prin grija fostilor luptatori anticomunisti, in zona Teatrului Dramatic a fost ridicat un monument in cadrul caruia arde – sau ar trebui sa arda – o flacara vesnica.
In alte randuri, flacara, aflata cam la vreun metro deasupra solului a fost stinsa de rauvoitori sau boschetari care se incalzeau la ea. Iata insa ca acum Monumentul Luptatorilor Anticomunisti a cazut prada gerului.
Chiar pe vatra in care arde flacara, acum se poate vedea un strat gros de gheata, format din apa rezultata din condens. Si aceasta pentru ca edilii locali nu prea s-au inghesuit sa ingrijeasca de acest monument .
Scurta sa istorie ne spune ca Monumentul Luptatorilor Anticomunisti, situat in Piaa Teatrului, este inchinat memoriei miilor de eroi care au fost torturati si ucisi in lagarele si inchisorile comuniste din Romania. Intarziat si blocat de numeroase obstacole, monumentul a fost inaugurat in 2002, iar de atunci a fost vandalizat de doua ori, in primul rand de oamenii strazii care se incalzesc de obicei acolo si lasa mizeria fizica a starii lor..
Prima data monumentul a fost vandalizat acum cinci ani, cand a fost distrus dispozitivul de aprindere a flacarii care ar trebui sa arda neintrerupt.
Apoi, anul trecut, in plina zi, tot boschetarii au rupt ornamentele din bronz si cupru, probabil pentru a le valorifica la un centru de fier vechi si fara a fi impiedicati de nimeni. In acest caz, Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), atat la nivel national cat si al filialei Brasov, a reusit sa recupereze ornamentele, care erau ascunse intr-un boschet ornamental din apropiere. Bjoza le-a dus la sediul asociatiei, dupa care monumentul a fost refacut.
Acum insa, vremea extreme de geroasa a stins flacara prin depunerea acelui strat de gheata amintit mai sus. Oare autoritatile locale – Primaria este la doi pasi – nu poate numi un om care sa verifice zilnic integritatea monumentului? Sau chiar primarul sa treaca pe acolo cand coboara din vila sa din Schei spre serviciu. Caci daca nu erau acei oameni sa se jertfeasca, astazi nu ar mai fi pupat functie si ar fi ramas sa pazeasca gastele in satul natal.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.