Finlanda critica Reuniunea G4 de la Paris

Finlanda critica Reuniunea G4 de la Paris

0 77

Finlanda critica in termeni duri mini-summitul pe probleme financiare organizat sambata de Franta, afirmand ca toate tarile europene si nu doar cele mari trebuie sa aiba un cuvant de spus in privinta modului de solutionare a crizei, transmite Reuters.
“In opinia mea, este o idee foarte nepotrivita”, a declarat ministrul finlandez de finante, Jyrki Katainen, pentru postul national de radio YLE, amintind ca in primele doua zile ale saptamanii viitoare va avea loc reuniunea lunara a ministrilor de economiei si finantelor din Uniunea Europeana.
“Faptul ca tarile mari si reprezentanti ai institutiilor UE, precum presedintele Bancii Centrale Europene si poate cineva din partea Comisiei Europene, se intalnesc astazi (sambata – n.r.) ca sa discute intre ei … nu este o modalitate buna de lucru. Ne aflam cu totii in aceeasi barca”, a afirmat Katainen.
“Finlanda, Suedia si toate statele membre ale UE ar trebui sa se afle pe aceeasi pozitie cu cele care iau deciziile … Oare mesajul reuniunii va fi: “Noi ne-am inteles, iar voi trebuie sa va supuneti”? Sa speram ca nu”, a aratat oficialul de la Helsinki.
Reamintim ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, i-a invitat, sambata, la Paris, pe liderii principalelor puteri economice europene pentru un mini summit menit sa castige increderea opiniei publice si a pietelor pentru masurile adoptate in vederea gestionarii crizei financiare.
Alaturi de Sarkozy, presedinte in exercitiu al Uniunii Europene, se vor afla cancelarul german, Angela Merkel, premierul britanic, Gordon Brown, si cel italian, Silvio Berlusconi.
La intalnire a mai participat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogrupului si primul ministru luxemburghez, Jean-Claude Juncker, precum si seful executivului comunitar, Jose Manuel Barroso.
Germania, Franta, Marea Britanie si Italia sunt cele patru tari europene membre ale grupului G8 – ce reuneste principalele puteri economice ale lumii si care mai include Canada, Statele Unite, Japonia si Rusia – motiv pentru care reuniunea din capitala franceza a fost numita “G4”.
Cu toate acestea, pregatirea actiunii a fost marcata de o serie de neintelegeri intre Franta si Germania. Berlinul a criticat dur si fara menajamente ideea, anuntata cu prudenta de Franta, privind crearea unui fond european pentru salvarea bancilor europene aflate in dificultate, dupa modelul planului Paulson din Statele Unite, adoptat de Congres si promulgat de presedintele George W. Bush.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.