Finantatorii crizei romanesti …revin !

Finantatorii crizei romanesti …revin !

0 57

O misiune a CE, simultan cu cele ale FMI si BM, se va afla la Bucuresti in perioada 28 octombrie – 9 noiembrie, pentru a evalua respectarea conditiilor de acordare a asistentei privind balanta de plati, oferita Romaniei de catre Uniunea Europeana, iar daca va fi necesar, o noua misiune va fi organizata dupa formarea noului Cabinet. „Indeplinirea acestor conditii reprezinta o cerinta obligatorie pentru acordarea sumei de 1 miliard de euro, fonduri UE. Aceasta constituie cea de-a doua transa a pachetului de asistenta financiara pe termen mediu de pana la 5 miliarde de euro. Daca va fi necesar, va fi organizata o noua misiune dupa formarea noului guvern. Reprezentantii Comisiei Europene vor fi insotiti de membri ai FMI si ai Bancii Mondiale”, se arata intr-un comunicat al CE.
Potrivit comunicatului, „pentru ca aceasta a doua examinare sa fie incununata de succes, este necesar sa se se elimine riscul de derapaje fiscale de la sfarsitul anului 2009 si sa se adopte bugetul pentru anul 2010, in conditiile unui deficit bugetar care sa nu depaseasca 5.9 la suta din PIB”.
De asemenea, este necesar sa se ajunga la un acord privind politicile fiscale, macroeconomice si structurale, necesare pentru succesul programului de asistenta financiara.

Renuntare la …amanarea vizitei!
In urma crizei politice si a blocajului, in depasirea situatiei, prin formarea unui Guvern care sa fie sustinut de Parlament in derularea reformelor convenite “finantatorii” BM, FMI, si CE au amanat la “agenda” din octombrie de la Bucuresti.
Misiunea FMI a anuntat, joi, 15 octombrie, ca a amanat vizita la Bucuresti pana la formarea noului Cabinet, ca urmare a caderii Guvernului Boc. In urma acestui anunt atat BM cat si CE au amanat vizita in Romania.
Atunci FMI a subliniat, totodata, ca nu anticipeaza o intrerupere a acordului si nici modificarea politicii institutiei financiare fata de Romania, din cauza acestei crize.
Autoritatile romane au promis, in principal, reducerea cheltuielilor publice, pentru a tine sub control deficitul bugetar, care ar putea atinge 7,3% din PIB in 2009.
Va reamintim ca Banca Mondiala a aprobat Romaniei o finantare de un miliard de euro, din care a fost furnizat deja un prim imprumut de 300 de milioane de euro, in cadrul programului de finantare de 20 de miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana.
Toti liderii politici sunt de acord ca angajamentele asumate de autoritati in Acordul cu institutiile financiare internationale, trebuiesc respectate in caz contrar exista riscul de pierdere a viitoarelor transe.
Revenirea asupra deciziei de amanare a vizitei la Bucuresti a “finantatorilor” s-a facut in urma unei invitatii speciale facute de presedintele Traian Basescu, care se teme de un blocaj total in plata pensiilor si a “aparatului bugetar” in plina campanie electorala. Acesta are doar doua variante de actiune, sa mearga pe mana Guvernului Boc (0,5) ori revine si lasa ca numirea facuta de majoritatea parlamentara sa faca Guvernul Iohannes.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.