Finantarea spitalelor in 2013

Finantarea spitalelor in 2013

0 110
Primele zile lucratoare din anul 2013 aduc noutati si detalii din zona de varf a guvernarii, a modului in care se vor aseza bugetele. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu spunea marti ca in 2013 spitalele vor fi platite, pentru prima data, in functie de clasa in care se afla, astfel incat tarifele pentru un caz sa nu fie mai mici in unitatile sanitare de gradul I fata de cele de gradul IV. Bugetul pentru finantarea ambulatoriilor de specialitate si a spitalizarii de zi vor creste in 2013 cu 50%, pentru descurajarea internarilor fictive, a mai declarat ministrul.
"Asta inseamna ca reechilibram internarile in spitale, reechilibram serviciile care se efectueaza de catre spitale, descurajam internarile fictive, dar si pe cele facute numai de dragul de a face servicii si, ca atare, de a mari costurile. Cu astfel de masuri, costurile pot fi diminuate si unitatile sanitare s-ar putea incadra in bugetele aprobate. Este o masura strict manageriala de control si transparenta", a declarat ministrul Sanatatii pentru agentia de presa citata.
Intrebat ce se va intampla cu pacientul care ajunge la usa spitalului, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca acesta va fi directionat spre ambulatoriul de specialitate.
"Pacientul care ajunge la usa spitalului fara sa fie un caz grav, o urgenta, va fi dirijat catre ambulatoriul de specialitate. Medicii de acolo vor vedea ce se intampla cu pacientul, daca este nevoie il duc la internare de zi sau la UPU, de la caz la caz", a explicat Eugen Nicolaescu.
"Vom incerca si pentru UPU sa reluam un ordin vechi, pe care l-am parafat din 2006 si care nu prea mai este respectat, respectiv cum ajunge cetateanul la UPU.
De regula, ajunge pe picioarele lui, cand vrea el si cum vrea el, pentru ca nu functioneaza medicina de familie, intrucat a fost descurajata, nu functioneaza ambulatoriul de specialitate, intrucat nu a fost finantat, nu functioneaza centrele de permanenta, nu functioneaza centrele multifunctionale.
Deci sistemul este complet buimacit, traieste in haos", a precizat Nicolaescu.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.