Financial Times: Romania vs Ungaria, in relatia cu FMI

Financial Times: Romania vs Ungaria, in relatia cu FMI

0 228

„Sosirea delegatiei FMI la Bucuresti la aproximativ o saptamana dupa plecarea furtunoasa din Ungaria este marcata de o anumita ironie”, remarca Financial Times, intr-un articol publicat luni, 26 iulie care analizeaza succint relatia Romaniei cu FMI comparativ cu cea a Ungariei. „Preferand rolul de pugilist aceluia de pudel, primul ministru al Ungariei Viktor Orban le-a transmis celor de la FMI sa reformuleze conditiile sau sa renunte la acord”, arata cotidianul citat. „Pietele financiare vor decide pana la urma daca stilul <> sau cel <> reprezinta o strategie mai buna”, scrie Financial Times.
Romania a facut un pas inainte, asumandu-si niste masuri fiscale de la care Ungaria, acum, da inapoi – se mai arata in materialul citat. Cu un deficit bugetar care tinde catre 9% in acest an, Guvernul si FMI au agreat asupra unui pachet de masuri de austeritate, la care a fost adaugata cresterea TVA cu 5 procente.
Analiza Capital Economics, citata si de cotidianul financiar, spune ca nici aceste masuri nu sunt suficiente pentru a ajunge la tinta de 6,8% stabilita cu FMI. Singurul avantaj pare sa fie acela ca autoritatile par decise sa respecte masurile de austeritate, in contrast cu ceea ce s-a intamplat de curand in Ungaria.
Pe de alta parte, Ungaria ar putea fi nevoita pana la urma sa reia negocierile cu FMI, mai arata analistii citati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.