Financial Times despre summit-urilor UE: Meciurile dintre Nicolas Sarkozy si Traian...

Financial Times despre summit-urilor UE:
Meciurile dintre Nicolas Sarkozy si Traian Basescu sunt o obisnuinta!

0 79

Scrisoarea pe care premierul italian Silvio Berlusconi si presedintele francez Nicolas Sarkozy au trimis-o marti, in urma unei intalniri, presedintelui CE si liderului Consiliului European contine o propunere controversata legata de revizuirea regulilor spatiului Schengen, propunere ce vizeaza direct Romania si Bulgaria, „care au crezut ca se vor afla pe drumul spre aderare”, comenteaza Brussels Blog, apartinand Financial Times.
„Meciurile dintre Sarkozy si omologul sau roman, Traian Basescu, au devenit o trasatura obisnuita a summit-urilor UE recente, sange rau care a pornit de la tratamentul aplicat de Sarkozy romilor din Franta si s-a inrautatit cand guvernul francez s-a alaturat Germaniei, pentru a bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen spre sfarsitul anului trecut”, scrie Peter Spiegel.
Potrivit Brussels Blog, mai multi diplomati de top europeni se tem ca in urmatoarele luni, agenda de la Burxelles va fi coplesita de problema migratiei, ridicata de cei doi lideri, citeaza HotNews.ro

Europa controlul la frontierele interioare
Parisul si Roma au cerut Bruxellesului sa „examineze posibilitatea de a restabili temporar controlul la frontierele interioare” ale statelor membre.
Scrisoarea, al carei text a fost distribuit presei cu ocazia summitului franco-italian de la Roma, precizeaza ca aceasta restabilire trebuie avuta in vedere „in caz de dificultati exceptionale in gestionarea frontierelor exterioare comune, in conditii ce vor fi definite”.
Dupa ce a constatat ca „presiunile la frontierele comune antreneaza consecinte pentru ansamblul statelor membre”, Sarkozy si Berlusconi apreciaza ca la consiliul european din iunie „trebuie dat impusul politic ce va permite depasirea obstacolelor pentru a putea lua decizii concrete ca raspuns la dificultatile actuale”.
Comisia Europeana va redefini „conditiile exceptionale” care permit statelor membre ale Zonei Schengen sa restabileasca „temporar” controale la frontierele nationale”, a anuntat marti un purtator de cuvant.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, va prezenta propriile sale propuneri pentru revizuirea guvernarii spatiului Schengen saptamana viitoare.
Scurt istoric al incidentelor dintre cei doi presedinti. Sarkozy si Basescu, doi presedinti care gesticuleaza mult.
Un incident neplacut intre presedintele Traian Basescu si seful statului francez, Nicolas Sarkozy a avut loc la sfarsitul anului trecut, la summitul NATO de la Lisabona, atunci cand camerele televiziunilor l-au pe Sarkozy gesticuland extrem de agitat in fata presedintelui Basescu. Camerele au surprins atunci doar imagini insa nu si sunet astfel incat natura discutiilor nu a fost clarificata.
Traian Basescu a declarat la scut timp dupa incident ca nu a fost vorba de o cearta, ci doar ca, atat el cat si Sarkozy, gesticuleaza foarte mult (vezi foto), iar in acel caz seful statului francez ii spunea ca se grabeste foarte tare la o intalnire.
Presedintele Basescu i-a starnit apoi la inceputul lunii martie, o reactie nervoasa presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Summitul UE dedicat situatiei din Libia atunci cand a pus la indoiala faptul ca statele membre ale UE ar trebui sa recunoasca imediat Consiliul National de Tranzitie al rebelilor libieni.
Pozitia presedintelui Romaniei a fost similara cu cea a delegatiei din Bulgaria care a tinut sa aminteasca ca in cazul celor asistentelor medicale retinute in Libia sub acuzatia de infestare intentionata cu SIDA a unor copii acestea au fost torturate tocmai de membri ai acestui Consiliu.
Potrivit informatiilor oferite de EuObserver a fost necesara interventia la calm adresat de Angela Merkel pentru a potoli spiritele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.