Filmul bataliei pentru sefia PNL

Filmul bataliei pentru sefia PNL

0 215

Cursul evenimentelor, evolutia potentialilor candidati, cronologia ostilitatilor, miscarile personalitatilor in functie de candidati, reflecta un proces democratic extrem de interesant in randul liberalilor. Evolutia de la ultimul Congres cand Tariceanu nu putea pierde functia suprema si pana astazi cand totul este posibil denota ca asistam cu adevarat la o „liberalizare” a vietii interne de partid. Iata un exemplu care ar putea fi urmat si de alte partide.
In cele ce urmeaza redam principalele momente si episoade, asa cum s-au desfasurat, in batalia politica pentru preluarea conducerii liberalilor:
• La inceputul lunii ianuarie vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, anunta in presa ca intentioneaza sa candideze la sefia PNL impotriva lui Calin Popescu Tariceanu.
• Crin Antonescu isi face cunoscuta intentia de a candida in sedinta Delegatiei Permanente din 18 februarie. Calin Popescu Tariceanu se confrunta deja cu doi contracandidati.
• Dupa doua saptamani, Ludovic Orban anunta pe 2 martie ca isi retrage candidatura pentru functia de presedinte al PNL si isi anunta sustinerea pentru Crin Antonescu. Apropiatii celor doi dizidenti ii conving sa mearga in tandem si propun infiintarea functiei de prim-vicepresedinte. Ludovic Orban devine aliatul lui Crin Antonescu in schimbul functiei de prim-vicepresedinte.
• Calin Popescu Tariceanu si apropiatii acestuia refuza sa convoace Delegatia Permanenta a partidului care are atributii sa stabileasca congresul extraordinar al partidului.
• Ludovic Orban si Crin Antonescu strang semnaturi pentru convocarea congresului extraordinar. La presiunile celor doi, Tariceanu este nevoit sa convoace Delegatia Permanenta a partidului. Astfel in data de 4 februarie se stabileste data congresului extraordinar, 20-21 martie.
• Orban si Antonescu vor sa schimbe statutul PNL pentru a conduce partidul impreuna. Astfel cei doi lideri vor sa introduca o noua functie, cea de prim-vicepresedinte si incep discutiile cu organizatiile din tara pentru schimbarea statutului. Biroul Politic al PNL, alcatuit in mare parte din apropiatii lui Tariceanu, respinge noul proiect de statut si infiintarea functiei de prim vicepresedinte.
• Dinu Patriciu isi exprima nemultumirea fata de reformele guvernului Tariceanu: „cred ca reforma pe care acest guvern liberal putea sa o faca ar fi trebuit sa fie mai profunda”. Presa scrie ca omul de afaceri doreste retragerea lui Tariceanu intr-o functie onorifica si promovarea lui Crin Antonescu la sefia PNL. Presa scrie ca Patriciu l-ar fi saftuit pe Crin Antonescu sa candideze la sefia PNL cat si la presedintia Romaniei.
• Tariceanu incepe sa-si piarda din sustinatori, primul care paraseste barca fostului premier este Dan Radu Rusanu urmat chiar de finul lui Tariceanu, Relu Fenechiu. Acesta din urma face o declaratie oficiala in care anunta ca toti cei 40 de delegati ai filialei Iasi il sustin pe Crin Antonescu.
• Liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, ii promite lui Crin Antonescu voturile a celor cinci filiale din Moldova in schimbul functiei de prim-vicepresedinte.
• Cu doua saptamani inainte de congres, cele doua tabere din PNL par a fi la egalitate in ceea ce priveste voturile sustinatorilor. Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu, scot din nou la negociere functia de prim-vicepresedinte ca sa le aduca voturi cat mai multe. Tariceanu i-a promis functia lui Teodor Melescanu in timp ce Antonescu pare sa-i lase sa se lupte pentru ea pe Ludovic Orban si Relu Fenechiu.
• In jurul lui Antonescu se grupeaza liderii perdanti la alegerile parlamentare: Norica Nicolai, Radu Stroe, dar si actuali vicepresedinti, parlamentari sau lideri locali: Dan Radu Rusanu, Relu Fenechiu, Aristotel Cancescu.
• In tabara lui Tariceanu sunt fostii ministri si actualii vicepresedinti ai partidului: Teodor Melescanu, Dan Motreanu, Bogdan Olteanu, Eugen Nicolaescu, Adrian Iorgulescu, Adrian Cioroianu, Mariana Campeanu.
• Calin Popescu Tariceanu pierde teren iar Crin Antonescu obtine prima victorie. La sedinta Delegatiei Permanente a PNL din 16 martie se aproba infiintarea functiei de prim-vicepresedinte cu 79 de voturi pentru, 56 impotriva si sase abtineri.
• La doar o zi dupa votul Delegatiei Permanente, Teodor Melescanu anunta public ca nu mai candideaza pentru functia pe prim-vicepresedinte. Din tabara lui Tariceanu isi anunta intentia de a candida la a doua functie in partid trei oameni politici fara prea multa vizibilitate: liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu si primarul Bacaului Romeo Stavarache.
• In tabara lui Antonescu, Relu Fenechiu pierde si el postul de prim-vicepresedinte in favoarea lui Ludovic Orban. Ramas doar cu sprijinul a doua filiale, Fenechiu este rugat de Antonescu sa renunte in favoarea lui Orban. Totusi Fenechiu ramane cu un post de vicepresedinte in Biroul Permanent al PNL.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.