Filme romanesti la Festivalul Klezfiesta de la Buenos Aires

Filme romanesti la Festivalul Klezfiesta de la Buenos Aires

0 115

Intre 15 si 21 septembrie, la Buenos Aires va avea loc prima editie a Festivalulului Klezfiesta, dedicat muzicii klezmer a culturii idis. In cadrul festivalului vor fi proiectate sase filme de Radu Gabrea, pelicule care prezinta aspecte din viata, cultura si istoria evreilor europeni.
Cele sase filme care vor fi proiectate in cadrul festivalului sunt lungmetrajele „Calatoria lui Gruber” si „Cocosul decapitat”, si scurt-metrajele”Rumenye! Rumenye!”, „Struma”, „O faclie de Pasti” si documentarul „Mostenirea lui Goldfaden”.
Scurtmetrajul „Rumenye! Rumenye!” vorbeste despre migratia evreilor din Europa de Est, o istorie acompaniata de fragmente de klezmer. „Struma” abordeaza aceeasi tema, a migratiei evreilor europeani, de data aceasta fiind vorba despre evreii romani care incearca sa emigreze in Palestina, pentru a scapa de amenintarea regimului Antonescu din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Documentarul „Mostenirea Goldfaden” prezinta istoria teatrului idis, de la spectacolele jucate in pivnitele din Romania pana la reprezentatiile de pe Broadway. „O faclie de Pasti” il prezinta pe Lejba, un evreu care, pe fundalul unor manifest?ri antisemite, devine, dintr-un las, un om hotarat, determinat sa isi infrunte soarta. „Cocosul Decapitat”, primul lungmetraj despre conditia evreilor, realizat de Gabrea, a fost creat dupa bestseller-ul in limba germana al scriitorului sas Eginald S. Schlattner, fiind o coproductie romano-germano-maghiaro austriaca.
Filmele lui Gabrea sunt aduse la festival de catre fundatia Iwo, in colaborare cu Institutul National al Cinematografiei din Argentina. Festivalul Klezfiesta isi propune sa reuneasca orchestre de klezmer din Europa, Statele Unite, dar si trupe locale care practica acest gen de muzica.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.