Filarmonica isi deschide azi stagiunea cu Anton Bruckner

Filarmonica isi deschide azi stagiunea cu Anton Bruckner

0 77

Deschiderea stagiunii 2008-2009 la Filarmonica Brasov are loc pe 2 octombrie, ora 19, la Centrul militar.
Programul va cuprinde Simfonia I de A. Bruckner.
Dirijorul GHEORGHE COSTIN, alaturi de ORCHESTRA FILARMONICII va fi cel care se va afla la pupitrul dirijoral pentru debutul unui eveniment simfonic extraordinar: INTEGRALA SIMFONIILOR LUI ANTON BRUCKNER.
Compozitor si organist austriac, Bruckner este cel care va reprezenta renasterea muzicii culte, Anton Bruckner isi incepe studiile muzicale in apropiere de orasul natal, la St. Florian. Aici, compozitorul unde va deveni maestru de cor si organist. In anul 1856 se va stabili la Linz, unde ocupa postul de organist al bisericii.
In anul 1868, cu ajutorul dirijorului Curtii de la Viena, este detasat la Catedra de orga si teorie a Conservatorului din Viena, unde 3 ani, mai tarziu, va deveni profesor. Calatoreste la Paris si Viena ca organist. In timpul petrecut in capitala Austriei incepe sa se concentreze asupra simfoniilor. Isi prezinta lucrarile conducerii Filarmonicii din Viena, insa aceasta le respinge calificand Simfonia nr. 1 drept „salbatica”, Simfonia nr. 2 „fara sens”, iar Simfonia nr. 3 „greu de interpretat”. Singura care a primit o apreciere favorabila a fost Simfonia nr. 4. Simfonia nr. 5 a trebuit sa astepte 19 ani pana sa fie prezentata publicului, iar Simfonia nr. 6, nu a fost interpretata in timpul vietii autorului. Muzica lui Bruckner, cu arcuirea ei gotica, este o muzica de catedrala, o muzica a credintei.
Filarmonica Brasov are o traditie de mai bine de 100 de ani, fiind infiintata in anul 1878, avand drept principal scop mentinerea si promovarea culturii romanesti si universale.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.