Filarmonica din Brasov concerteaza in Italia

Filarmonica din Brasov concerteaza in Italia

0 155

Orchestra Filarmonicii din Brasov va concerta cu ocazia Anului Nou, pe data de 30 decembrie, la Teatrul Politeama din Bra (localitate aflata la 58 de kilometri sud-est de Torino).
Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brasov a luat fiinta in anul 1878 sub denumirea de Societatea Filarmonica.
Inainte de inceputul veacului al XIX-lea, Brasovul avea o formatie orchestrala denumita Capela oraseneasca – formata din amatori, la care s-a adaugat, in 1825, Academia muzicala de la Brasov, in componenta careia se regaseau instrumentisti brasoveni si straini. Veacul romantic a consemnat mari aparitii solistice pe scenele brasovene: in 1841 – concertul de binefacere al lui C. Filtsch, in 1866 – prezenta lui J. Strauss si a orchestrei lui, iar in 1879 – turneul lui J. Brahms si al lui J. Joachim. Reuniunile si societatile muzicale infiintate la Brasov in 1863 si la Sibiu se aflau in avangarda activitatii muzicale transilvanene.
Marii dirijori care au sustinut activitatea concertistica la Brasov au fost, la finele secolului al XIX-lea: Anton Brander, Krause si Paul Richter (din 1917), care a sustinut rezistenta in anii razboiului. In veacul care s-a incheiat, Viktor Bickerich, Dinu Niculescu (cel care a institutionalizat Filarmonica dupa al II-lea Razboi Mondial), Gheorghe Dumitriu si George Petrescu au condus destinele orchestrei care, in aceasta stagiune 2008, isi sarbatoreste cel de-al 130-lea an de viata.
De-a lungul timpului, institutia a colaborat cu numeroase personalitati ale muzicii internationale precum: Richard Strass, Felix Weingratner, Leonid Kogan, George Enescu, Paul Richter.
De asemennea, orchestra Filarmonicii a sustinut numeroase concerte, atat in tara, cat si in strainatate in Franta, Spania, Germania, Olanda, Italia sau Rusia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.